E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24116
Lasīšanai: 3 minūtes

Mantojums un mantojuma atstājēja saistības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2021
oskars

Labdien! Situācija ir šāda: tika apglabāta persona, 25.03.2016. Pieteicos mantojumam 2018. gadā, aptuveni septembrī (precīzu datumu neatceros). Mantojuma apliecību saņēmu 14.12.2018. Bija kreditoru pretenzijas, tiku iepazīstināts ar tām. Šodien esmu saņēmis vēstules par cesiju. Kas tas ir, un vai tas ir likumiski? To dara tikai “Swedbank”, “Citadele” pat iedeva 60 eiro, kuri bija mirušās personas krājkontā, un par kredītsaistībām neko nav teikusi. Cik zinu, bija likumi par termiņiem. Par izsludināšanas datumu un termiņu tagad arī nepateikšu, bet, cik zinu, maksimums ir viens gads, kad varu pieteikties mantojumam. Pieteicos vēlāk. Paldies!

A
atbild:
10. septembrī, 2021

Tā kā jau esat pieņēmis mantojumu (saņēmis mantojuma apliecību), tas nozīmē, ka esat mantojis arī visas mantojuma atstājēja saistības.

Civillikuma 382. pantā ir noteikts: “Mantojums ir kopība, kurā ietilpst visa kustamā un nekustamā manta, kā arī citiem atdodamās tiesības un saistības, kas mirušam vai par mirušu izsludinātam piederējušas viņa patiesās vai tiesiski pieņemamās nāves laikā. Šajā ziņā mirušo vai par mirušu izsludināto sauc par mantojuma atstājēju.”

Civillikuma 701. pantā ir noteikts: “Ar mantojuma pieņemšanu un iegūšanu visas mantojuma atstājēja tiesības un saistības, ciktāl tās neizbeidzas ar viņa personu, pāriet uz mantinieku.”

Tas, ka “Citadele banka” ir jums pārskaitījusi 60 eiro, nozīmē tikai to, ka mantojuma atstājējam ir bijušas saistības bankā un pēc noslēgtā līguma jums pienācās šie 60 eiro, bet detaļas, par ko ir šis maksājums, jāprecizē bankā.

Par cesiju jebparāda cedēšanu LV portālā ir publicēts skaidrojums.

Proti, kreditors savas tiesības saņemt saistību izpildījumu var nodot citai personai jeb cedēt. Parādniekam ir tiesības no cesionāra pieprasīt pierādījumus, kas apliecina, ka viņa parādsaistības patiešām ir cedētas.

Civillikuma 1801. pantā ir noteikts: “Cesijas līgumu starp prasījuma atdevēju kreditoru (cedentu) un to personu, kam to atdod (cesionāru), var noslēgt jebkādā formā. Parādnieka piekrišana, pret kuru prasījums vērsts, nav vajadzīga, un cesija ir spēkā, pat ja viņš neko par to nezina.”

Tas nozīmē, ka viens no mantojuma atstājēja kreditoriem (bet pēc mantojuma pieņemšanas šīs prasības ir saistošas jums kā mantojuma pieņēmējam) ir nodevis savas saistības “Swedbank”. Tātad, lai noskaidrotu detaļas, jākonsultējas ar šīs bankas speciālistiem.

Savā jautājumā norādāt, ka tikāt iepazīstināts ar mantojuma atstājēja kreditora saistībām, tātad jūs esat tās arī pieņēmis līdz ar mantojumu (atbilstoši Civillikuma 701. pantam).

Tātad cesija jums kā mantojuma pieņēmējam ir saistoša, jo tā ir attiecināma uz mantojuma atstājēja saistībām, kuras esat pārņēmis kopā ar pārējo mantojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas