E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24106
Lasīšanai: 5 minūtes

No kāda perioda un ienākumiem aprēķina pabalstus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2021
Amēlija

Labdien! Vēlos noskaidrot informāciju par maternitātes un vecāku pabalstu apmēru nākamajam bērnam. 01.10.2021. beidzas 1,5 gadus ilgušais bērna kopšanas atvaļinājums ar pirmo bērnu, un 2022. gada jūnijā ir plānots nākamais bērns. Pēdējā darba diena man bija 17.01.2020., un pirmais bērns piedzima 30.03.2020. 01.10.2021., beidzoties bērna kopšanas atvaļinājumam, darbā uzreiz neatgriezīšos un pieteikšos bezdarbnieka pabalstam. Pirms došanās otrajā grūtniecības un bērna kopšanas atvaļinājumā plānoju 3 mēnešus strādāt. Tātad par periodu no 01.10.2021. līdz 01.01.2022. saņemšu bezdarbnieka pabalstu, no 01.01.2022. līdz 01.04.2022. saņemšu algu (šī alga būs lielāka nekā alga, kuru saņēmu pirms došanās pirmajā grūtniecības un bērna kopšanas atvaļinājumā), no 01.04.2022. došos grūtniecības un bērna kopšanas atvaļinājumā un saņemšu maternitātes un vecāku pabalstu. Kā manā gadījumā tiks aprēķināts bezdarbnieka pabalsta apmērs? Kā manā gadījumā tiks aprēķināts maternitātes un vecāku pabalsta apmērs otrajam bērnam? Vai tie tiks rēķināti no šajos 3 mēnešos saņemtās algas vai arī no algas, kuru saņēmu pirms došanās pirmajā grūtniecības un bērna kopšanas atvaļinājumā? Vai manā gadījumā tiek izpildīts likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.6 panta ceturtajā daļā paredzētais, ka “sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu” (ja alga šajos 3 mēnešos tomēr būtu mazāka nekā pirms tam)? Tāpat vai vispār ar otro bērnu būšu tiesīga saņemt maternitātes un vecāku pabalstu saskaņā ar minētā likuma 4. panta pirmo daļu (t. i., vai ir izpildīta prasība, ka valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām jābūt veiktām ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā)? Paldies!

A
atbild:
08. septembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Laikā, kad vecāks atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un saņem vecāku un bērna kopšanas pabalstu, viņš tiek apdrošināts bezdarba gadījumam un obligātās iemaksas par vecāku veic valsts.

Bezdarbnieka pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina no pabalsta pieprasītāja iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss. Ja 12 mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, būsiet atradusies bērna kopšanas atvaļinājumā, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķinās par iepriekšējiem 12 mēnešiem, atkāpjoties līdz darba devēja pēdējai reģistrētajai iemaksu algai.

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu arī maternitātes pabalsta aprēķināšanai nosaka no apdrošinātās personas apdrošināšanas iemaksu algas.

Tā kā maternitātes pabalsts paredzēts no aprīļa, vidējās iemaksu algas noteikšanai 12 mēnešu periods būs no 2021. gada februāra līdz 2022. gada 31. janvārim. Līdz ar to vidējās iemaksu algas noteikšanai tiks ņemti vērā darba ienākumi janvārī.

Līdzīgi tiek noteikta vidējā iemaksu alga vecāku pabalstam. Tas nozīmē, ka tiks ņemta vērā darba alga mēnešos, kuri iekļausies 12 mēnešu periodā.

Ja 12 mēnešu periodā, par kuru jāaprēķina vidējā iemaksu alga, būts bērna kopšanas atvaļinājumā, grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā, tad, aprēķinot vidējo algu,  minētās dienas tiek izslēgtas no kalendāro dienu skaita.

Jā, sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.

Lai būtu tiesības saņemt maternitātes pabalstu, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām jābūt veiktām ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā vai sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums. Ja piešķirts maternitātes pabalsts, pēc tam ir tiesības arī uz vecāku pabalstu.

Sociālās apdrošināšanas kvalifikācijas laikā ieskaita arī periodu, kurā persona ir darba ņēmēja un atrodas grūtniecības, dzemdību vai bērna kopšanas atvaļinājumā.

Individuālā situācijā par pabalstu aprēķinu jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas