E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24093
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Pašnodarbinātais maksā VSAOI un iedzīvotāju ienākuma nodokli

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2021
Solveiga

Esmu reģistrējusies kā pašnodarbināta persona. Gabaldarba pasūtītājs saka: “Samaksa par darbu ir 60 eiro uz rokas, lūdzu, rēķinā pie 60 eiro pieskaitiet visus nodokļus, kas jums vēlāk pašai jāapmaksā!” Kā pareizi aprēķināt rēķinam pieskaitāmos nodokļus?

A
atbild:
16. septembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saimnieciskās darbības veicējs/pašnodarbinātais vispārējā nodokļu režīmā maksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) un iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN). Ienākumu nosaka, no  ieņēmumiem atskaitot ar saimniecisko darbību saistītos izdevumus.

Ja ienākumi no saimnieciskās darbības mēnesī nesasniedz valstī noteiktās minimālās algas apmēru (500 eiro), iemaksas jāveic 10% pensiju apdrošināšanai. Iemaksas veic reizi ceturksnī par tiem mēnešiem, kuros bijuši ienākumi.

Saimnieciskās darbības veicējam nākamajā gadā obligāti jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un jāsamaksā no gūtā ienākuma aprēķinātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis – 20%. Par to, kā tiek aprēķināts un maksāts IIN, informācija atrodama Valsts ieņēmumu dienesta vietnē, tostarp metodiskajā materiālā “Iedzīvotāju ienākuma nodoklis no saimnieciskās darbības ienākuma”.

Jums kā pašnodarbinātajam vēl jāzina, ka no šā gada 1. jūlija ir spēkā minimālo sociālo iemaksu prasība, jo iemaksām jābūt veiktām vismaz no 1500 eiro ceturksnī. Ja pašnodarbinātajam tādi ienākumi nav paredzēti, par to jāinformē Valsts ieņēmumu dienests. Noteikumi ir šādi: ja pašnodarbinātais, kurš  vienlaikus nav darba  ņēmējs, prognozē,  ka  viņa  ienākumi nesasniegs  1500 eiro  ceturksnī,  viņam  jāiesniedz  VID  apliecinājums  par  nākamā ceturkšņa plānotajiem ienākumiem līdz 2021. gada 15. oktobrim par 2021. gada ceturto ceturksni.

Ja pašnodarbinātais VID iesniedzis prognozi, ka ienākumi nesasniegs 1500 eiro ceturksnī, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra papildus minimālās VSAOI nerēķinās un papildus iemaksas nebūs jāveic.

Ja pašnodarbinātais nebūs informējis VID, ka ceturksnī tik lielu (1500 eiro) ienākumu nebūs, VSAA aprēķinās minimālās iemaksas – 10% tai summai, kas ir starpība starp 1500 eiro un summu, no kuras pašnodarbinātais ceturksnī ir samaksājis obligātās iemaksas.

VSAA pēc savā rīcībā esošās informācijas arī pārbauda, vai pašnodarbinātais atbilst kādai iedzīvotāju grupai, kuras ir atbrīvotas no minimālo iemaksu veikšanas.

Tas, kā un kad VSAA aprēķinās piemaksājamo VSAOI daļu, izklāstīts VSAA mājaslapā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas