E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24087
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Papildus dzīvesvietas adresei ārvalstī var norādīt vēl vienu adresi Latvijā vai ārvalstīs

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. augustā, 2021
Zane

Labdien! No 2011. gada strādāju un dzīvoju Vācijā. Rīgā biju deklarējusi adresi – dzīvoklī, kurā deklarēts bija mans vīrs, mani bērni, vīramāte. Dzīvoklis bija uz vīramātes vārda. Viņa nomira 2015. g. Mantojums tika atstāts uz otra dēla un mazdēla vārda. Bet otrs dēls, mums nezinot, dzīvokli ieķīlāja, un banka to vēlāk atņēma. To es uzzināju pēc vīra nāves, kad meitai bija jākārto autovadītāja tiesības un jāuzrāda deklarētā adrese, kuru sistēma nepieņēma. (Mans dēls jau pirms tam bija izrakstījies no šīs dzīvesvietas). Kā ir ar manu pierakstu (tas ir, ja atgriežos Latvijā, vai, piem., kārtoju pasi vai kādu dokumentu, vai stājos otrreiz laulībā,) ko es varu norādīt ka deklarēto adresi?

A
atbild:
11. novembrī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Fizisko personu reģistra likuma 14. panta trešo daļu Latvijas pilsonim, Latvijas nepilsonim un ārzemniekam, kurš Latvijā saņēmis Eiropas Savienības pilsoņa reģistrācijas apliecību vai pastāvīgās uzturēšanās apliecību, ir pienākums paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) par savu, savu nepilngadīgo bērnu un personu, kuras atrodas tās aizgādnībā vai aizbildnībā dzīvesvietas adresi ārvalstīs:

  • triju mēnešu laikā pēc pārcelšanās uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs;
  • 30 dienu laikā pēc ārvalsts dzīvesvietas adreses maiņas.

No 2021. gada 1. jūlija personai ir tiesības papildus dzīvesvietas adresei ārvalstī norādīt arī vienu papildu adresi Latvijā vai ārvalstīs.

Lai paziņotu dzīvesvietas adresi ārvalstī un/vai papildu adresi, personai ir jāaizpilda noteikta parauga iesniegums (lejuplādējams DOC formātā) vai jāuzraksta iesniegums brīvā formā, tajā norādot datus par sevi vai/un savu nepilngadīgo bērnu (vārds, uzvārds, personas kods) un adresi ārvalstī un/vai papildu adresi.

Lai iesniegtu iesniegumu elektroniski, personai ir jāaizpilda speciāla tiešsaistes forma portālā www.latvija.lv.

Saskaņā ar Dzīvesvietas deklarēšanās likuma 3. pantu dzīvesvieta ir jebkura personas brīvi izraudzīta ar nekustamo īpašumu saistīta vieta (ar adresi), kurā persona labprātīgi apmetusies ar tieši vai klusējot izteiktu nodomu tur dzīvot, kurā dzīvot tai ir tiesisks pamats un kuru šī persona atzīst par vietu, kur tā sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību.

Personai ir tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamajā īpašumā Latvijā, ja:

  • tai pieder šis nekustamais īpašums;
  • attiecībā uz to ir noslēgts īres vai nomas līgums;
  • šā īpašuma lietošanas tiesības tā ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata.

Savukārt, lai noskaidrotu, vai ir tiesības saglabāt vai saņemt kādu pakalpojumu Latvijā, ja persona kā savu dzīvesvietas adresi norādījusi adresi ārvalstī, personai ir jāvēršas attiecīgajā pakalpojuma sniedzēja iestādē.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas