E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24068
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
1
3
1

Kāda teritorija pienākas apkārt ēkai, ja tā atrodas uz svešas zemes

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. augustā, 2021
māris

Labdien! Ir situācija, ka ēka pieder man, bet zeme citam īpašniekam. Cik liela teritorija pienākas ēkai, ja zemes īpašnieks nevēlētos zemi pārdot vai nomāt?

A
atbild:
13. septembrī, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gita Oškāja, zvērināta advokāte

Dzīvojamās mājas funkcionāli nepieciešamais zemesgabals nosaka zemes platību un konfigurāciju, kas ir vajadzīga dzīvojamās mājas kā nekustamā īpašuma objekta pilnvērtīgai pastāvēšanai.

Nosakot funkcionāli nepieciešamo zemi dzīvojamajai mājai, var ņemt vērā normatīvos aktus, kas noteic privatizējamām dzīvojamām mājām funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu noteikšanas kārtību.

Proti, Ministru kabineta 08.09.2015. noteikumu Nr. 522 “Privatizējamai dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala noteikšanas kārtība” 3. punkts paredz, ka funkcionāli nepieciešamajā zemesgabalā iekļauj zemi, uz kuras pilnībā vai daļēji atrodas tai piesaistītā dzīvojamā māja, kā arī tās uzturēšanai, apsaimniekošanai un funkcionēšanai nepieciešamie infrastruktūras, labiekārtojuma un komunikāciju elementi.

2012. gadā Augstākā tiesa izteica atziņu: “Nosakot funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu dzīvojamajai mājai, ņemams vērā, vai dzīvojamajai mājai nepieciešamas ar to funkcionāli saistītas būves – tualetes, malkas šķūnīši. Tāpēc dzīvojamajai mājai nepieciešams tik liels piesaistītais zemesgabals, lai uz tā būtu iespējams izvietot šīs mājai funkcionāli nepieciešamās palīgēkas.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas