E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23925
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ceļu satiksme dzīvojamajā zonā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2021
Māra

Par ātruma pārkāpumiem Cēsīs, Rūdolfa Blaumaņa bulvārī: ielai melnais segums un grants segums Eduarda Treimaņa-Zvārguļa ielā (Cēsu industriālā parka teritorija), privātmāju rajons. Divvirzienu kustība, ietvju, gājēju pāreju, nekādu norāžu, kur gājējs var justies droši, nav, ielas bedrainas. Ātruma ierobežojums 30 km/h, visi brauc ar 60+, daži arī ar 80 km/h. Ielas izmanto arī rūpnieciskais smagais transports, satiksmes intensitāte: apmēram 3 vienības minūtē. Visās pusēs ir arī asfaltētas ielas, bet lielais vairums izmanto šīs, taisnas, kontrolētas netiek (pašvaldības policijai neesot pilnvaras, Valsts policijai neesot resursu, domei – līdzekļu radaram). Sarakste ar šim iestādēm par satiksmes organizēšanu, lai tā būtu droša arī gājējiem, riteņbraucējiem u. c., ilgst jau trīs gadus. Vai šī teritorija ir pielīdzināma dzīvojamām zonām, un kā panākt, lai iedzīvotāji varētu justies droši?

A
atbild:
13. septembrī, 2021

Saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 2.11. punktu dzīvojamā zona ir apbūvēta teritorija (dzīvojamais masīvs, atpūtas vieta) vai tās daļa, kurā iebraukšana apzīmēta ar 533. ceļa zīmi, bet izbraukšana – ar 534. ceļa zīmi.

Atbilstoši minētajiem noteikumiem ceļu satiksmes noteikumi dzīvojamajā zonā ir piemērojamas arī degvielas uzpildes stacijās, stāvvietās un daudzdzīvokļu namu pagalmos.

No jautājuma secināms, ka minētā teritorija ir Cēsu industriālais parks, kas pirmšķietami neatbilst dzīvojamās zonas definējumam.

Atļautā braukšanas ātruma ierobežošanas nolūkā pašvaldība ir tiesīga uzstādīt ātruma barjeras (“gulošo policistu”), taču uz grants seguma ceļiem šāds risinājums nav iespējams.

Saistībā ar smagās tehnikas kustības ierobežošanu privātmāju rajonā paskaidrojam, ka šādā situācijā, vēršoties pašvaldībā, ir iespējams uzstādīt ceļa zīmes par transportlīdzekļu ar kopējās masas virs 7 t iebraukšanas un kustības ierobežojumiem.

Kā tas norādīts jautājumā, jūs jau esat vērsies pašvaldībā un policijā ar oficiāliem iesniegumiem, taču satiksmes organizēšanas sakārtošanas jautājums nav atrisināts. Ņemot vērā minēto un apstākļus, ka jautājumā aprakstītā situācija skar ceļu satiksmes dalībnieku mazāk aizsargātos slāni un pašvaldība neveic nekādas darbības jautājuma atrisināšanā, jums ir tiesības vērsties VARAM ar sūdzību par pašvaldības bezdarbību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas