E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2391
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Par nodokļa papildu atvieglojuma iespēju īres ienākumiem

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. maijā, 2013
Skaidrīte Šilova

Gribu izīrēt dzīvokli 100 ls mēnesī = 1200 ls gadā. Esmu 2.grupas invalīde nestrādājoša, vai uz manīm attieksies likums par neapliekamā IIN atvieglojumiem līdz 1200 ls gadā kā 2.grupas invalīdei?

A
atbild:
19. jūnijā, 2013

Par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību.

Fiziskai personai pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas ir pienākums reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam, norādot saimnieciskās darbības jomu, kurā maksātājs veiks saimniecisko darbību.

Tādējādi Jūsu gūtais ienākums no dzīvokļa izīrēšanas ir saimnieciskās darbības ienākums un Jums pirms dzīvokļa izīrēšanas pakalpojuma sniegšanas  ir pienākums reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam.

Fiziskai personai, kurai noteikta 2.grupas invaliditāte, ir tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu 1296 latu apmērā (saskaņā ar Ministru kabineta 1997.gada 8.aprīļa noteikumu Nr.138 „Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumiem invalīdiem, politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem” 2.punktu).

Ņemot vērā minēto, ja Jūs būsiet reģistrējies Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja, tad, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam gada ienākumu deklarāciju, Jums būs tiesības piemērot nodokļa papildu atvieglojumu.

Savukārt, ja Jūs izvēlēsieties maksāt fiksēto ienākuma nodokli vai izmantosiet tiesības nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja (šajā gadījumā Jums 5 darbdienu laikā no līguma noslēgšanas dienas jāinformē par to Valsts ieņēmumu dienests), Jūsu ienākumam no dzīvokļa izīrēšanas piemēros 10% nodokļa likmi un nevarēs piemērot nodokļa papildu atvieglojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas