E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23864
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Lūgumam par termiņa atjaunošanu kriminālprocesā ir jābūt pamatotam ar pierādījumiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. augustā, 2021
Alex

Labdien! Mums no bērnu laukuma bija pazudis bērnu skūteris. Vēlāk liecinieki pateica, ka tas skūteris bija bojāts un nomests miskastē citā pagalmā. Uzrakstot iesniegumu par bez uzraudzības mantas piesavināšanos un bojāšanu Valsts policijā, mēs saņēmām krimināllietas ierosināšanas atteikumu ar iespēju pārsūdzēt Valsts policijas lēmumu Rīgas Austrumu prokuratūrā, paralēli arī konsultējāmies ar Rīgas Austrumu prokuratūru par pārsūdzēšanas termiņa pagarināšanu, jo dažu apstākļu dēļ nevarējām iekļauties 10 dienu pārsūdzēšanas termiņā. No Rīgas Austrumu prokuratūras saņēmām atbildi: lai pagarinātu Valsts policijas lēmuma pārsūdzēšanas termiņu, ir nepieciešams uzrakstīt iesniegumu Valsts policijā brīvā formā ar lūgumu pagarināt termiņu, norādot termiņa pagarināšanas iemeslu. Tā arī mēs izdarījām. Uzrakstījām iesniegumu Valsts policijā ar prasību pagarināt pārsūdzēšanas termiņu, norādot pagarināšanas iemeslu, kā arī lūdzot nomainīt definīcijas, kas tiek izmantotas no Valsts policijas saņemtajās vēstulēs. Valsts policija lietoja definīcijas – “pazušana nenoskaidrotos apstākļos”, bet es iesniegumā rakstīju – “bez uzraudzības atstātas mantas piesavināšanās un bojāšana”, taču no Valsts policijas saņēmām vispārīgu atbildi, kurā netika atbildēts uz mūsu lūgumu. No Rīgas Austrumu prokuratūras arī saņēmām atteikumu, jo mūsu lūgums pagarināt Valsts policijas lēmuma pārsūdzēšanas termiņu netiek izskatīts tādēļ, ka mēs tam neesam pielikuši klāt izziņas, kas apliecina pārsūdzēšanas pagarināšanas termiņa pamatojumu. Lūdzu sniegt konsultāciju, ko darīt šajā situācijā. Vai ir iespējams atkārtoti uzrakstīt iesniegumu Valsts policijā un uzreiz gatavot vēstuli Rīgas Austrumu prokuratūrai ar lūgumu pārsūdzēt Valsts policijas lēmumu par krimināllietas neierosināšanu, vai ir kaut kādi alternatīvi varianti? Vēršu uzmanību, ka pirms lūguma rakstīšanas Valsts policijai es konsultējos ar prokuratūru. Tāpat, kad uzrakstīju lūgumu par pārsūdzēšanas termiņa pagarinājumu, norādot pagarināšanas iemeslu, ne prokuratūra, ne Valsts policija nepieprasīja izziņas, kas pierāda pagarināšanas termiņa pamatotību. Es uzskatu, ka šīs izziņas satur sensitīvus datus, un es nevaru sūtīt izziņas ar sensitīviem datiem bez Rīgas Austrumu prokuratūras vai Valsts policijas pieprasījuma.

A
atbild:
03. augustā, 2021
Sandis Zellis
jurists

Konkrētajā gadījumā secināms, ka pārsūdzēšanas termiņš jau ir nokavēts, to nevar pagarināt, tādēļ vienīgā iespēja ir vērsties Valsts policijā ar lūgumu par procesuālā termiņa atjaunošanu.

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 317. panta pirmajai daļai ieinteresētajai personai, kura attaisnojoša iemesla dēļ nokavējusi tiesību realizācijai noteikto termiņu, ir tiesības iesniegt iesniegumu par šā termiņa atjaunošanu. Iesniegumā norādāmi iemesli, kāpēc termiņš nokavēts, un tam pievienojami dokumenti, kas apliecina termiņa nokavējuma attaisnojumu.

Tātad ļoti būtiski, ka šādam lūgumam ir jābūt motivētam – atbilstoši pamatotam, norādot precīzi, kādi iemesli traucēja ievērot pārsūdzības termiņu, un iesniedzot šo iemeslu apliecinošus dokumentus (ja tādi ir). Vispārīgi un abstrakti iemesli, kādēļ nevarēja konkrētās procesuālās tiesības īstenot likumā noteiktajā termiņā, kā arī objektīvi iemesli, bet bez pierādījumiem, kas tos apliecina, nevar tikt atzīti par attaisnojošiem apstākļiem, lai atkāptos no likumā ietvertā termiņa ievērošanas.

To, kādi konkrēti dokumenti apliecina jūsu norādītos iemeslus, likums, protams, nenoteic, tomēr jāsaprot, ka, piemēram, atrašanos ārstniecības iestādē nevar pierādīt vien ar jūsu rakstīto apgalvojumu. Savukārt Valsts policijai ir saistošs likums, kurš noteic, ka tās amatpersonas nav tiesīgas atjaunot nokavēto procesuālo termiņu bez attiecīga pamatojuma, citiem vārdiem, atjaunot tāpat vien. Tāpat vēršu uzmanību, ka Valsts policijai kā jebkurai valsts institūcijai ir jāaizsargā ierobežotas pieejamības informācija (jūsu sensitīvos datus), kas nonākusi tās rīcībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas