E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23854
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Ja darbinieks ar invaliditāti ilgstoši slimo

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. augustā, 2021
Ance

Situācija ar darbinieku: pirmā darba nespējas A lapa izsniegta no 16.04.2018. līdz 25.04.2018. Un tālāk jau no 26.04.2018. līdz pat šai dienai turpinās B lapa. Pirmos gadus B lapu vēl ik pa laikam pagarināja. Tagad pēdējā B lapa ir atvērta no 06.05.2020. un joprojām nav ne noslēgta, ne pagarināta. Cik ilgi tā var? Darba devējs atbrīvot negrib, jo baidās no tiesāšanās utt. Persona ir pensionārs un 1. grupas invalīds.

A
atbild:
17. augustā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Šā gada 1. augustā stājās spēkā grozījumi Darba likuma (DL) 109. panta otrajā daļā, kas iepriekš noteica aizliegumu darba devējam uzteikt darba līgumu personai ar invaliditāti. Minētā panta daļa no likuma ir izslēgta.

Tomēr jautājumā norādītā informācija liecina, ka darbiniekam darba nespēja ir iestājusies situācijā, kad tiesiskais regulējums DL 109. panta otrajā daļā paredzēja aizliegumu darba devējam darba attiecības ar darbinieku invalīdu izbeigt noteiktās situācijās.

Vienlaikus likums dod tiesības darba attiecības izbeigt atbilstoši DL 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. un 10. punktam. Minētais pants reglamentē konkrētus darba devēja uzteikuma pamatojumus, kad darba attiecības ar darbinieku invalīdu ir tiesības izbeigt:

  • darbinieks bez attaisnojoša iemesla ir būtiski pārkāpis darba līgumu vai noteikto darba kārtību;
  • darbinieks, veicot darbu, rīkojies prettiesiski un tādēļ zaudējis darba devēja uzticību;
  • darbinieks, veicot darbu, rīkojies pretēji labiem tikumiem, un šāda rīcība nav savienojama ar darba tiesisko attiecību turpināšanu;
  • darbinieks, veicot darbu, ir alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī;
  • darbinieks ir rupji pārkāpis darba aizsardzības noteikumus un apdraudējis citu personu drošību un veselību;
  • darbiniekam nav pietiekamu profesionālo spēju nolīgtā darba veikšanai;
  • darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ, un to apliecina ārsta atzinums;
  • tiek likvidēts darba devējs – juridiskā persona vai personālsabiedrība.

Tāpat konkrētajā situācijā ir ņemams vērā DL 101. panta pirmās daļas 11. punktā noteiktais: darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, ja darbinieks pārejošas darbnespējas dēļ neveic darbu vairāk nekā sešus mēnešus, ja darbnespēja ir nepārtraukta vai vienu gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem, šajā laikā neieskaitot grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, kā arī darbnespējas laiku, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā, kura cēlonis saistīts ar darba vides faktoru iedarbību, vai arodslimība.

Atbilstoši DL 103. panta pirmās daļas 4. punktam uzteikuma termiņš, ja darba līgums tiek uzteikts šā likuma 101. panta pirmās daļas 8., 9., vai 11. punktā noteiktajos gadījumos darbiniekam, kurš atzīts par personu ar invaliditāti, ir divi mēneši.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas