E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23791
Lasīšanai: 4 minūtes
1
2
1
2

Uzturlīdzekļus var piedzīt gan ar UGF, gan tiesas starpniecību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2021
Aija Balcere

Labdien! Meklēju, kur varu gūt padomu par alimentiem, konkrētāk, kas man jādara ar tēvu, kurš nemaksā alimentus, kaut šķiroties parakstīja vienošanos par to, ka regulāri maksās alimentus, bet tas nenotiek. Bērniņš ir ar īpašām vajadzībām. Kur varu viņu iesūdzēt? Internetā nekādi neatrodu informāciju. Būšu pateicīga, ja to sniegsiet.

A
atbild:
03. augustā, 2021

Ja pušu starpā ir noslēgta vienošanās par uzturlīdzekļu izmaksu un bērna tēvs savas saistības nepilda, tad pastāv divas iespējas piedzīt uzturlīdzekļus.

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 12. pantu: “Ja ar tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanos par uzturlīdzekļiem parādniekam ir noteikts pienākums maksāt iesniedzējam uzturlīdzekļus bērna uzturam un iestājies šā likuma 3. panta pirmās daļas 2. punktā minētais gadījums, fonda administrācija, pamatojoties uz iesniedzēja iesniegumu un tam pievienotajiem dokumentiem, izmaksā iesniedzējam uzturlīdzekļus bērna uzturam no fonda līdzekļiem.

Fonda administrācija pieņem lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu arī tādā gadījumā, ja no zvērināta tiesu izpildītāja nav saņemtas ziņas, ka parādnieks nav paziņojumā par pienākumu izpildīt nolēmumu noteiktajā termiņā ieskaitījis zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā paziņojumā norādīto summu, bet parādniekam Latvijas Republikā nav deklarētas dzīvesvietas, mantas vai darbavietas vai parādniekam ir pasludināts maksātnespējas process un tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanos par uzturlīdzekļiem nav iespējams iesniegt izpildei Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Fonda administrācija septiņu dienu laikā pēc tam, kad pieņemts lēmums par uzturlīdzekļu izmaksu, paziņo parādniekam par lēmuma pieņemšanu. Parādniekam no dienas, kad uzsākta uzturlīdzekļu izmaksa no fonda, ir pienākums veikt uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus fondam tā zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā, kura lietvedībā atrodas attiecīgā izpildu lieta par uzturlīdzekļu piedziņu. Ja izpildu lieta nav ievesta un uzturlīdzekļu izmaksa no fonda tiek veikta, piemērojot šā panta otro daļu, parādniekam ir pienākums veikt uzturlīdzekļu maksājumus fonda administrācijai.

Ja parādnieks nav deklarējis savu dzīvesvietu, tad paziņojumu par uzturlīdzekļu izmaksas uzsākšanu publicē oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Fonda administrācija par uzturlīdzekļu izmaksāšanu vai izmaksas izbeigšanu paziņo zvērinātam tiesu izpildītājam, kura lietvedībā atrodas attiecīgā izpildu lieta par uzturlīdzekļu piedziņu, un kļūst par piedzinēju uzturlīdzekļu piedziņas lietā iesniedzējam izmaksāto summu un likumisko procentu (5. panta otrās daļas 2. punkts) apmērā.

Zvērinātam tiesu izpildītājam ir pienākums paziņot fonda administrācijai par piedzītajiem uzturlīdzekļiem, ja tie sasniedz šā likuma 13. panta 2.2 daļā noteikto apmēru.”.

Līdz ar to pirmā iespēja ir vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā. Fonds izmaksā uzturlīdzekļus, kas nav piesaistīti minimālajam uzturlīdzekļu apmēram un minimālajai darba algai, tas ir, par bērnu līdz 7 gadu vecumam Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija izmaksā 107,50 EUR, par bērnu no 7 līdz 18 gadu vecumam 129 EUR.

Otra iespēja ir vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu. Pieteikumā jānorāda uzturlīdzekļu apmērs, ko vēlas piedzīt saskaņā ar vienošanās līgumā norādīto uzturlīdzekļu summu.

Ja kopējā summa nepārsniedz 2500 EUR, tad saskaņā ar Civilprocesa 250.19 otro daļu pieteikums tiek skatīts rakstveida procesā. Jāaizpilda speciāla pieteikuma veidlapa, kas ir pieejama šeit.

Valsts nodeva par uzturlīdzekļu piedziņu saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmo daļu 3.1 pantu nav jāmaksā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas