E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23773
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Vai ir iespējams atkārtoti vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par paternitātes noteikšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2021
Dace

Labdien. Ir tāda situācija, ka jau 9 gadus nevaru piespiest bērna tēvu atzīt savu bērnu. Bija nolikta tiesa, vienojāmies, ka atceļu tiesu un bērna tēvs labprātīgi maksās alimentus, bet joprojām klusums un nemaksā neko. Juriste teica, ka otrreiz tiesā sniegt par paternitāti nevarot. Ko tad es varu darīt šajā situācijā, ja bērna tēvs vienkārši nozūd un neliekas ne ziņas?

A
atbild:
25. jūlijā, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Diemžēl jautājums nesatur informāciju, kāds bija iesniegtās prasības priekšmets un pamats un vai prasītāja pilnīgi vai daļēji atteicās no savas prasības (tiesvedība tika izbeigta) vai arī, piemēram, tiesas sēde tika atlikta, lai dotu pusēm laiku vienoties par strīda atrisināšanu ārpustiesas kārtībā.

Ja bērna tēvs labprātīgi neatzīst paternitāti, bērna māte ir tiesīga vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu. Ja persona ir vērsusies tiesā ar šādu prasību, bet vēlāk no tās labprātīgi ir atteikusies, tad vēlreiz vērsties tiesā ar tādu pašu prasību (par to pašu priekšmetu un uz tā paša pamata) nevar. Tas ir noteikts Civilprocesa likuma 132. panta pirmās daļas 5. punktā: tiesnesis atsakās pieņemt prasības pieteikumu, ja strīdā starp tām pašām pusēm, par to pašu priekšmetu un uz tā paša pamata ir likumīgā spēkā stājies tiesas spriedums vai lēmums izbeigt tiesvedību sakarā ar prasītāja atteikšanos no prasības vai pušu izlīguma apstiprināšanu. Arī Civilprocesa likuma 225. pantā ir noteikts: ja tiesvedība izbeigta, atkārtota griešanās tiesā strīdā starp tām pašām pusēm, par to pašu priekšmetu un uz tā paša pamata nav pieļaujama.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas