E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23765
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzvārda maiņa uz dzimtas uzvārdu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2021
Baiba

Labdien! Esmu precējusies, un man šobrīd ir vīra uzvārds, bet ar vīru taisos šķirties. Vīra uzvārdu paturēt negribu un pirmslaulības uzvārdu arī ne. Pirms laulības man bija mammas vīra uzvārds. Gribētu pāriet mammas dzimtajā uzvārdā. Kādi dokumenti man ir nepieciešami, lai pierādītu, ka tas ir manas dzimtas uzvārds? Manā dzimšanas apliecībā ir rakstīts gan mammas uzvārds pēc laulībām, gan arī mammas dzimtais uzvārds. Vai man pietiek ar manu dzimšanas apliecību, vai arī ir vajadzīgs kāds cits apliecinošs dokuments?

A
atbild:
02. augustā, 2021
Tieslietu ministrija
Inga Upīte, Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. panta pirmā daļa paredz, ka vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu) var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no likuma 2. pantā minētajiem iemesliem.

Likuma 2. panta pirmās daļas 4. punktā ir paredzēta uzvārda maiņa gadījumā, ja persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā.

Civillikuma 207. pants noteic, ka radinieki augšupējā līnijā ir tēvs, māte, vectēvs, vecmāmuļa, vectēva un vecmāmuļas vecāki utt. Ievērojot minēto, personai ir iespēja iegūt savas dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā, tai skaitā mātes dzimto uzvārdu. Būtiski, ka dzimtas uzvārds pierādāms ar personas, kuras uzvārdu vēlas iegūt, dzimšanas reģistra ierakstu.

Šo dokumentu saskaņā ar likuma 5. panta trešās daļas 5. punktu iesniegumam pievieno dzimtsarakstu nodaļa, ja tas glabājas dzimtsarakstu nodaļā Latvijā. Savukārt, ja dokuments dzimtsarakstu nodaļai nav pieejams, proti, konkrētais fakts reģistrēts ārvalstī, pienākums iesniegt civilstāvokļa aktu reģistrāciju apliecinošu dokumentu ir personai, kura uzvārdu vēlas mainīt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas