E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23722
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Par patapinājuma līgumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2021
Anda

Labdien! Ja SIA noslēdz patapinājuma līgumu ar privātpersonu par ēku, vai šis līgums ir jāreģistrē arī zemesgrāmatā un vai nekustamā īpašuma nodoklis fiziskai personai tiks piemērots jau kā saimnieciskās darbības veicējam, jo ēka tiks izmantota saimnieciskajai darbībai? Un vēl jautājums par pašu patapinājuma līgumu: kā tas ir jānoformē, ja personai ir uz šo ēku uztura līdzekļa līgums, kas neļauj bez uztura ņēmēja atļaujas iznomāt šo ēku un veikt citas darbības (paraksts no uztura ņēmēja jāiekļauj līgumā vai papildus līgumam atsevišķi jāuzraksta atļauja)?

A
atbild:
20. jūlijā, 2021

Civillikuma 1947. pants noteic, ka patapinājums (lietošanas aizdevums) ir līgums, ar kuru kādam nodod lietu bez atlīdzības, bet noteiktai lietošanai, ar nosacījumu atdot to pašu lietu.

1948.pants noteic, ka par patapinājuma priekšmetu var būt kā kustamas, tā arī nekustamas lietas.

1950. Ar patapinājumu lietas īpašnieks nezaudē īpašuma tiesību uz lietu un paliek tās valdītājs; patapinājuma ņēmējs ir tikai tās turētājs.

Attiecībā uz nekustamā īpašuma nodokļa nomaksu paskaidrojam, ka saskaņā ar likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 2. panta 1. daļu nekustamā īpašuma nodokli maksā Latvijas vai ārvalstu fiziskās un juridiskās personas un uz līguma vai citādas vienošanās pamata izveidotas šādu personu grupas vai to pārstāvji, kuru īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai – šajā likumā noteiktajos gadījumos – lietošanā ir nekustamais īpašums.

Šī panta 2. daļa noteic, ka “par nekustamā īpašuma īpašnieku šā likuma izpratnē uzskatāma persona, kuras īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu ir nostiprinātas zemesgrāmatā vai kurai piederošais nekustamais īpašums (ēkas un inženierbūves) līdz Zemesgrāmatu likuma spēkā atjaunošanai ir reģistrēts pašvaldībā vai Valsts zemes dienestā”.

Šī panta 3. daļa paredz, ka par nekustamā īpašuma tiesisko valdītāju šā likuma izpratnē uzskatāma:

1) persona, kurai atbilstoši likumā noteiktās institūcijas lēmumam zemes reformas gaitā zeme nodota (piešķirta) īpašumā par samaksu vai atjaunotas īpašuma tiesības uz to un zeme ierādīta (iemērīta) dabā;

2) persona, kurai īpašuma tiesības uz ēkām vai inženierbūvēm atjaunotas likumā noteiktajā kārtībā un kura tās ir pārņēmusi;

3) persona, kura nekustamā īpašuma valdījumu ieguvusi uz mantojuma tiesību vai cita pamata.

Normatīvie akti nepieprasa patapinājuma līguma reģistrēšanu zemesgrāmatā, šāda darbība ir veicama uz īpašnieka brīvas gribas pamata.

Par nekustamā nodokļa maksātāja maiņu īpašniekam mēneša laikā ir jāpaziņo pašvaldībai, kuras administratīvajā teritorijā atrodas nekustamais īpašums vai tā daļa.

Attiecībā uz liegumu, kas izriet no uztura līguma, kas neļauj minēto īpašumu iznomāt u.c. apgrūtina, paskaidrojam, ka šādā gadījumā jums ir jāsaņem uztura ņēmēja rakstiska piekrišana patapinājuma līguma slēgšanai. Šāda piekrišana var būt noformēta kā atsevišķs dokuments, un patapinājuma līgums var saturēt īpašnieka apliecinājumu, ka šāda atļauja ir saņemta, vai arī patapinājuma līgums var būt sastādīts kā trīspusējs līgums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas