E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23704
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vārda, uzvārda maiņa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2021
Līga

Labdien! Kā pareizāk rīkoties, ja es pati vēlos savam vārdam pievienot otru vārdu, savukārt mans dēls līdz ar pases saņemšanu 15 gadu vecumā plāno mainīt uzvārdu uz manu (mātes) uzvārdu? Vai šajā gadījumā labāk maiņu veikt vienlaikus vai var arī atsevišķi?

A
atbild:
02. augustā, 2021
Tieslietu ministrija
Inga Upīte, Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. panta pirmā daļa paredz, ka vārdu vai uzvārdu var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no likuma 2. panta pirmajā daļā minētajiem iemesliem.

Savukārt likuma 4. pants paskaidro, ka persona, kura vēlas mainīt savu vārdu vai uzvārdu, iesniedz attiecīgu rakstveida iesniegumu, kurā norāda vārda vai uzvārda maiņas iemeslu. Nepilngadīga persona vecumā no 15 līdz 18 gadiem iesniegumu iesniedz ar vecāku vai aizbildņu piekrišanu.

Tādējādi  māte iesniegumu par vārda maiņu iesniedz par sevi, savukārt bērns, ja tas ir sasniedzis 15 gadu vecumu, iesniegumu par uzvārda maiņu iesniedz pats par sevi, papildus pievienojot abu vecāku piekrišanu.

Tās būs divas nesaistītas administratīvās lietas, attiecīgi tiks pieņemti divi lēmumi: viens par vārda maiņu mātei, otrs par uzvārda maiņu dēlam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas