E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23647
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Ja otrs kopīpašnieks nerūpējas par savu īpašuma daļu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūlijā, 2021
E

Labdien! Māja ir divu ģimeņu kopīpašums. Otrā stāva īpašnieks jau daudzus gadus dzīvo ārzemēs, par savu īpašumu tas neliekas ne zinis. Diemžēl viņa īpašumā esošā mājas daļa ir tehniski bīstamā stāvoklī, tomēr pirmā stāva īpašnieki nespēj to uzlabot, jo juridiski viņiem nav šādu tiesību. Koka mājas stūris, kas atrodas virs pirmā stāva ieejas durvīm, ir noslīdējis, gandrīz sabrucis. Kā rīkoties šādā situācijā?

A
atbild:
09. jūlijā, 2021

Saskaņā ar Civillikuma 1069. pantu kopīpašniekiem ir pienākums rūpēties par kopējo lietu un nest zaudējumus, ja tādi nodarīti, rīkojoties ar kopējo lietu. Savukārt 1071. pants noteic, ka kopīpašuma uzturēšanai vajadzīgie izdevumi jānes kopīpašniekiem samērīgi ar viņu domājamām daļām.

Kā tas izriet no jautājuma, kopīpašnieki ir noslēguši kopīpašuma lietošanas līgumu, kas paredz ka pirmo stāvu apdzīvo un apsaimnieko viens kopīpašnieks, bet otro stāvu – otrs. Iespējams, ka atbilde meklējama noslēgtajā līgumā. Neskatoties uz visu, māja (kā kopīpašums) pieder abiem īpašniekiem, un, ja viens no kopīpašniekiem neizrāda interesi par īpašuma uzturēšanu labā stāvoklī un apsaimniekošanu, otrs kopīpašnieks var veikt nepieciešamos remonta darbus īpašuma saglabāšanai, pēc kā pieprasīt kopīpašniekam remonta izdevuma daļu proporcionāli viņa īpašuma daļām (50%).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas