E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23624
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kā atgūt zemi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2021
Liene

Labdien! Vecajos mājas papīros zeme ir piederējusi mums. Bet tad par pajām (kad bija paju laiks) zemi iegādājās cits īpašnieks. Ir ielikti mājas un kūts pamati. Bet jau kādus gadus 20 nekas tur nenotiek. Viss ir ieaudzis kokos. Gan mājas pamati, gan kūts pamati. Ir izveidojies mežs. Zemes īpašnieks tikai atbrauc appļaut zāli. Pēc vecajiem mājas papīriem var saprast, ka mums kā kompensācija ir piešķirts mežs, bet neesam šo kompensāciju saņēmuši. Vai varam dabūt atpakaļ šo savu zemes gabalu? Jo tur jau 20 gadus nekas netiek darīts. Vai pēc visa šī laika mēs vēl varam saņemt kompensāciju? Kur mums ir jāvēršas, lai nokārtotu šo jautājumu? Paldies!

A
atbild:
09. jūlijā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Ja bijušie zemes īpašnieki vai viņu mantinieki vēlējās atjaunot zemes īpašuma tiesības, viņiem likuma “Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos” ietvaros līdz 2007. gada 28. decembrim bija jāiesniedz pieteikums Centrālajai zemes komisijai, savukārt dokumentus, kas pierāda īpašuma un mantošanas tiesības, varēja iesniegt līdz 2008. gada 1. septembrim, skaidrots Valsts zemes dienesta mājaslapā.

Ja konkrēto zemi ir nopirkusi persona par pajām, tad tas ir viņas īpašums. Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Jautājumā par kompensāciju rekomendēju sazināties ar zvērinātu notāru un lūgt apskatīt jūsu rīcībā esošos dokumentus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas