E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23492
Lasīšanai: 3 minūtes

Ziņas jāsniedz, lai var objektīvi noteikt atbilstību trūcīgā statusam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2021
Inese

Lūdzu sniegt skaidrojumu, vai ir jāiesniedz pilns konta pārskats, ja persona vēlas kārtot trūcīgas mājsaimniecības statusu, vai ir pietiekami iesniegt tikai informāciju par ienākumiem (bez konta atlikuma).

A
atbild:
28. jūnijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ministru kabineta noteikumi Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu” nosaka visus sociālajam dienestam iesniedzamos dokumentus, lai varētu novērtēt personas materiālo stāvokli, tajā skaitā: visu mājsaimniecībā esošo personu kredītiestāžu vai pasta norēķinu sistēmas kontu pārskatus par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem. Noteikumos nav reglamentēts, kas nebūtu nepieciešams konta pārskatā. To pārjautāt varat sociālajā dienestā.

Iztikas līdzekļu deklarācijā, kas jāaizpilda un jāiesniedz trūcīgā statusa iegūšanai, ir jānorāda arī personas naudas līdzekļu uzkrājumi pārskata perioda beigās.

Pašvaldību pienākums ir sniegt atbalstu trūcīgām personām, kas objektīvu apstākļu dēļ nespēj saviem spēkiem parūpēties par savu iztikšanu. Sociālā palīdzība tiek sniegta no nodokļu maksātāju naudas. Ja cilvēkam nepieciešama pašvaldības palīdzība, piemēram, pabalsti, dažādu maksājumu atvieglojumi, sociālajam dienestam ir svarīgi pārliecināties, ka ziņas, ko klients uzrāda deklarācijā, ir patiesas. Tas nozīmē, ka sociālais dienests var pieprasīt ienākumus apliecinošus dokumentus, arī bankas konta izdrukas.

Termina konta izraksts skaidrojums Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumā: papīra vai elektroniskā veidā sagatavots dokuments, kuru maksājumu pakalpojumu sniedzējs izsniedz maksājuma pakalpojuma izmantotājam un kurā atspoguļota visa noteiktā laika periodā maksājumu kontā notikušo naudas līdzekļu kustība un maksājumu konta atlikums šā perioda sākumā un beigās.

Kontu reģistra likums paredz, ka reģistrā iekļautās ziņas ir tiesības saņemt arī pašvaldībām: lai noskaidrotu informāciju par konta vai individuālā seifa nomas vai īres līguma esību personai, kura pieprasījusi sociālo palīdzību vai sociālos pakalpojumus, ienākumu un materiālā stāvokļa izvērtēšanas procesā atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas