E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23469
Lasīšanai: 2 minūtes

Repatrianta statuss, atgriežoties no Kanādas uz dzīvi Latvijā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūnijā, 2021
Nataļja

Labdien! Vai es varētu saņemt repatrianta statusu, ja esmu dzimusi Rīgā un esmu Latvijas pilsone no 2010. gada (naturalizācijas kartībā)? Mans vīrs ir Kanādas pilsonis. Dzīvojam kopā jau 7 gadus Kanādā un šogad vēlamies pārvākties uz pastāvīgu dzīvi Latvijā. Man nav neviena radinieka taisnā augšupejošā līnijā, kas ir latvietis vai lībietis (līvs). Pateicos jau iepriekš!

A
atbild:
18. jūnijā, 2021

Repatriācijas likuma preambulā ir noteikts, ka “tagad, kad atjaunota neatkarīgā Latvija, Latvijas Republika atbalsta tautas atkalapvienošanos un aicina latviešus un lībiešus (līvus), kuri apzinās savu piederību Latvijai, atgriezties etniskajā dzimtenē”.

Tātad minētais likums ir attiecināms uz visiem latviešiem.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā ir sniegts skaidrojums un arī norādīta kārtība, kādā tiek izskatīts personas iesniegums par repatrianta statusa piešķiršanu: “Repatriants ir persona, kura ir Latvijas pilsonis vai kurai viens no radiniekiem taisnā augšupejošā līnijā ir latvietis vai lībietis (līvs) un kura brīvprātīgi pārceļas uz pastāvīgu dzīvi Latvijas Republikā.

Tiesības ieceļot Latvijā kopā ar repatriantu ir viņa ģimenes locekļiem: repatrianta laulātajam, repatrianta un viņa laulātā bērniem, aizbildnībā vai aizgādnībā esošām personām un vecākiem, kuri sasnieguši Latvijas normatīvajos aktos noteikto pensijas vecumu vai ir repatrianta apgādībā un kuriem iepriekšējā mītnes valstī ir bijusi kopīga mājsaimniecība ar repatriantu vismaz gadu pirms repatrianta statusa pieprasīšanas.

Pirms lēmuma pieņemšanas par pārcelšanos uz pastāvīgu dzīvi Latvijā iesakām iepazīties ar sīkāku informāciju par repatriācijas procesu, kā arī jūsu tiesībām un pienākumiem.”

Tātad jums ir jāsazinās ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi. Informācija par iesniedzamajiem dokumentiem un iesnieguma paraugs repatrianta statusa piešķiršanai ir pieejams šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas