E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23383
Lasīšanai: 3 minūtes
14
14

Vai pašnodarbinātajam apmaksā slimības lapu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2021
Zigrida

Vai pašnodarbinātais var ņemt slimības lapu? Kas viņam maksā?

A
atbild:
07. jūnijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ārsts izsniedz darbnespējas lapu A slimības pirmajām 10 dienām. Darba ņēmējam šīs dienas apmaksā darba devējs, izmaksājot slimības naudu atbilstoši vidējai izpeļņai, kāda darbiniekam ir bijusi.

Ja cilvēks vēl nav vesels, ārsts no slimības 11. dienas izsniedz darbnespējas lapu B. Šo slimības periodu (B lapu) apmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, izmaksājot slimības pabalstu.

No VSAA slimības pabalstu var saņemt darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, kurš darbnespējas dēļ zaudē algotā darbā vai no saimnieciskās darbības gūstamos ienākumus un kuram ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B.

Pašnodarbinātajiem, kuriem ienākumi mēnesī sasniedz vai pārsniedz 500 eiro, jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (piemērojot pilno jeb vispārējo likmi 31,07%) vismaz no 500 eiro (valstī noteiktā minimālā alga) par katru mēnesi, kurā ir šādi ienākumi. Šī likme ietver pensiju, maternitātes, slimības, invaliditātes, vecāku un veselības apdrošināšanu.

Tātad, ja pašnodarbinātais ir veicis obligātās iemaksas, samaksājot pilnu likmi – 31,07% –, viņš ir apdrošināts arī slimības gadījumam un viņam ir tiesības uz VSAA maksāto slimības pabalstu: no darbnespējas 11. dienas.

Atšķirīga pašreiz ir kārtība, ja saslimšana saistīta ar Covid-19. Ja līdz 2021. gada 30. jūnijam (šī mēneša beigām) izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar saslimšanu ar Covid-19 vai atrašanos karantīnā, slimības pabalstu pēc tam, kad ārsts noslēdzis darbnespējas lapu B, VSAA piešķir no darba nespējas pirmās dienas.

Slimības pabalsts ir 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Jāzina, ka tiesībām uz slimības pabalstu ir noteikts kvalifikācijas periods: obligātajām iemaksām slimības apdrošināšanai jābūt veiktām:

  • ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājusies pārejoša darbnespēja (pirmā darbnespējas diena), vai
  • ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Lai saņemtu slimības pabalstu, pēc tam, kad ārsts noslēdzis darbnespējas lapu B, nepieciešams iesniegums VSAA, ko visērtāk iesniegt elektroniski portālā latvija.lv, izvēloties e-pakalpojumu “E-iesniegums VSAA pakalpojumiem”.

Informācija par slimības pabalstu ir atrodama VSAA mājaslapā.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas