E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23297
Lasīšanai: 5 minūtes
1
3
1
3

Par saistībām, kuras nav izpildītas 2008. gada ekonomiskās lejupslīdes dēļ

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. maijā, 2021
Kristīne

Labdien! Vai varu cerēt, ka manas kredītsaistības tiks dzēstas, pamatojoties uz grozījumiem Kredītiestāžu likumā (kredītiestādes varēs vienpusēji dzēst privātpersonu hipotekāro kredītu parādus, kas uzskatāmi par neatgūstamiem un kas ņemti līdz 2008. gada beigām nekustamā īpašuma iegādei)? Kredīts tika ņemts līdz 2008. g. Latvijas Hipotēku bankā zemesgabala iegādei, bet tad iestājās krīze, maksāt nevarējām. Banka tiesas ceļā atņēma zemi, un pēc 3 gadiem notika cesija (B2KAPITAL). Kredītu summu maksāju jau vairākus gadus pēc tiesas sprieduma: 220 eiro mēnesī. No 30 000 eiro palikuši 15 000 eiro. Visi mūsu īpašumi jau sen ir pārdoti. Mans ģimenes finansiālais stāvoklis ar katru gadu pasliktinās, jo alga jau nav liela (800,00). Vai pēc šiem grozījumiem likumā es varētu cerēt atbrīvoties no parāda? Vai kredītus vienpusēji var norakstīt tikai bankas, kuras deva kredītu, nevis cesijas organizācijas? Vai maksātnespējas process ir vienīgais risinājums? Paldies!

A
atbild:
12. oktobrī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Jautājumā minētie grozījumi Kredītiestāžu likumā (turpmāk: grozījumi) stājās spēkā 2020. gada 4. augustā. Grozījumi papildināja Kredītiestāžu likumu (turpmāk: likums) ar vairākiem pārejas noteikumiem.

Proti, likuma Pārejas noteikumu 88. punkts noteic, ka kredītiestāde kā kreditors ir tiesīga vienpusēji pilnā vai daļējā apmērā dzēst tādas aizdevuma (kredīta) saistības fiziskajām personām, kuras nav izpildītas 2008. gada ekonomiskās lejupslīdes dēļ (turpmāk: saistības) un atbilst visiem šādiem nosacījumiem:

  • aizdevuma (kredīta) līgums slēgts starp kreditoru un fizisko personu;
  • fiziskā persona (attiecībā uz aizdevēju) nav un nav bijusi ar uzņēmumu saistīta persona likuma “Par nodokļiem un nodevām” izpratnē;
  • saistības nodibinātas ar aizdevuma (kredīta) līgumu, kas noslēgts un stājies spēkā līdz 2008. gada 31. decembrim;
  • saistību atmaksa bija nodrošināta ar nekustamā īpašuma hipotēku;
  • parādnieks vai ķīlas devējs sakarā ar parādsaistībām pret kreditoru Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā vai saskaņā ar vienošanos ar kredītiestādi ir zaudējis īpašumtiesības uz ieķīlāto nekustamo īpašumu līdz 2018. gada 31. decembrim;
  • aizdevuma (kredīta) saistības dienā, kad tās tiek dzēstas kreditora grāmatvedības uzskaitē saskaņā ar starptautisko finanšu pārskatu standartu Eiropas Parlamenta un Padomes 2002. gada 19. jūlija regulas (EK) Nr. 1606/2002 par starptautisko grāmatvedības standartu piemērošanu izpratnē prasībām ir atspoguļotas kā finanšu un kapitāla tirgus dalībnieka no bilances norakstīts aktīvs;
  • attiecīgajai fiziskajai personai nav uzsākts maksātnespējas process.

Savukārt likuma Pārejas noteikumu 90. punkts paredz, ka šo pārejas noteikumu 88. punktā minētās tiesības ir arī personai, kurai kredītiestāde cedējusi 88. punktā minētās saistības. Persona, kurai cedētas attiecīgās saistības, ir tiesīga izmantot šo pārejas noteikumu 92. punktā minēto politiku, proti, kredītiestāde saskaņā ar likuma 34.1 un 34.2 pantu apstiprina uz objektīviem un pamatotiem kritērijiem balstītu politiku un procedūru aizdevumu (kredītu) saistību vienpusējai dzēšanai, tostarp pilnīgai vai daļējai saistību dzēšanai, un publicē to kredītiestādes tīmekļvietnē.

Saskaņā ar likuma Pārejas noteikumu 93. punktu kredītiestāde līdz 2022. gada 1. jūlijam pastāvīgi izvērtē un dokumentē dzēšamo saistību atbilstību šo pārejas noteikumu 88., 89., 90. un 91. punktam un lemj par saistību vienpusēju dzēšanu. Šo Pārejas noteikumu 88., 89., 90., 91., 92., 93., 94. un 95. punktā ietvertās tiesību normas, kas paredz tiesības un pienākumus saistībā ar aizdevuma (kredīta) vienpusēju dzēšanu, piemērojamas līdz 2022. gada 31. decembrim.

Kā LV portāls rakstījis iepriekš, ja starp kreditoru un parādnieku (aizņēmēju vai galvinieku) pirms attiecīgo grozījumu stāšanās spēkā ir noslēgta vienošanās par saistību izpildi un šī vienošanās vēl nav izpildīta, tad parādniekam (aizņēmējam vai galviniekam) tiek piedāvāts grozīt šo vienošanos, lai novērstu to, ka tajā paredzētie nosacījumi, ar kādiem daļa saistību dzēšama, parādniekam (aizņēmējam vai galviniekam) ir nelabvēlīgāki par saistību dzēšanas nosacījumiem, kas tādā pašā situācijā tiktu piemēroti saistību vienpusējai dzēšanai saskaņā ar jaunajiem grozījumiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas