E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23256
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Mikrouzņēmuma darbinieka algai tiek piemēroti darbaspēka nodokļi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2021
Ivars

Labdien! Esmu darba ņēmējs mikrouzņēmumā. Strādāju par dežurantu. Vai es varu pāriet uz saimnieciskās darbības veicēja statusu un saņemt algu atsevišķi, lai mikrouzņēmums nepārsniegtu 25 000 eiro slieksni, par kuriem tad būs jāmaksā 40% liels nodoklis? Es jau esmu reģistrēts kā saimnieciskās darbības veicējs, bet no tā man ir 0 ienākumi, jo “bizness” neiet uz priekšu. Un, ja es to varu izdarīt, tad kāds nodoklis man būs jāmaksā, ja alga man ir 580 bruto? Pašlaik kā saimnieciskā darbības veicējam man ir IIN nodoklis.

A
atbild:
24. maijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmumu nodoklis no šā gada ir reorganizēts tāpēc, lai darba ņēmējiem nodrošinātu sociālās apdrošināšanas garantijas – pabalstus, ja rodas tāda vajadzība (bezdarbs, slimība u. c.), un uzkrājumu pensijai.

No 2021. gada 1. janvāra mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīmu var izmantot tikai pats mikrouzņēmuma īpašnieks. Mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīmu nevar piemērot darbinieku algām. Saņemt algu mikrouzņēmumā jūs varat kā darba ņēmējs, no kura algas darba devējs ietur algas nodokli un pārskaita budžetā, kā arī veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas – 34,09% (10,50% ir no darbinieka algas, 23,49% darba devējs samaksā no saviem līdzekļiem).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas