E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23223
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai iespējams saņemt asistenta pakalpojumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. maijā, 2021
Svetlana

Man ir 69 gadi, esmu 2. grupas invalīde. Dzīvoju viena. Vēl līdz 01.01.2020. varēju uz pusslodzi strādāt, bet tagad veselība strauji pasliktinās. Ir nopietni kustības traucējumi, slikti jūtu rokas un kājas. Ir ārstu komisijas atzinums, ka varu izmantot asistenta pakalpojumu. Pašlaik palīdz kaimiņš students. Aiziet uz veikalu vai ar mani kopā, atnes somas, izmazgā grīdas, palīdz kaut ko ēst uztaisīt. Vai es varu noformēt viņu kā asistentu, lai viņš varētu saņemt kādu naudiņu? No savas pensijas (280 eiro) nesanāk samaksāt. Un, ja varu, tad ar ko man sākt?

A
atbild:
14. maijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jāsāk ar to, ka jāsazinās ar savas pašvaldības sociālo dienestu. Asistenta pakalpojumu nodrošina dzīvesvietas sociālais dienests, kurā arī jākārto visas formalitātes.

Ja sociālais dienests pieņem lēmumu par asistenta pakalpojuma piešķiršanu, tiek slēgts līgums ar asistenta pakalpojuma pieprasītāju un asistenta pakalpojuma sniedzēju par asistenta pakalpojuma sniegšanu konkrētai personai, līgumā nosakot pakalpojuma apjomu, sniegšanas ilgumu un kārtību, līdzēju tiesības, pienākumus, atbildību, norēķinu kārtību un citus būtiskus jautājumus, kas saistīti ar pakalpojuma apjomu un sniegšanu.

Tiesības saņemt asistenta pakalpojumu ir personai ar I vai II invaliditātes grupu, pamatojoties uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) atzinumu par asistenta pakalpojuma nepieciešamību, kuru sniedz, ņemot vērā invaliditātes ekspertīzes rezultātus.

Asistenta pakalpojuma mērķis ir veicināt personu ar invaliditāti mobilitāti un iesaistīšanos sabiedriskajā dzīvē. Tas ir atbalsts ārpus mājokļa personai ar ļoti smagu vai smagu invaliditāti, lai mazinātu invaliditātes sekas, palīdzot personai nokļūt uz darbu, nokļūt uz ārstniecības iestādēm un dažādām institūcijām, saņemt šo institūciju pakalpojumus un nokļūt atpakaļ, lai iepirktos, u. c. gadījumos.

Pašvaldības sociālajā dienestā jāpavaicā arī par citiem iespējamiem atbalsta veidiem, kādus jūs varētu saņemt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas