E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23077
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kā pārsūdzēt UGF lēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2021
Baiba

Lūdzu jūsu palīdzību, 2017. gada martā biju iesniegusi tiesā prasību par uzturlīdzekļu piedziņu no civilvīra. Tad dzīvojām Valmierā, un tiesa bija Valmierā, tagad dzīvojam Pierīgā, Stopiņu novadā, uzturlīdzekļus par četriem bērniem divus gadus maksāja valsts. Tagad nu jau divus gadus nemaksā, jo Uzturlīdzekļu garantiju fondam esmu iesniegusi iesniegumu, ka tas vairāk nav nepieciešams. Tagad manam vīram atnāca vēstule, ka Uzturlīdzekļu garantiju fonds lietu nodevis tiesu izpildītājam, un no vīra tiek piedzīti uzturlīdzekļi; lai to atceltu, jāvēršas tiesā. Kādā tiesā man ir jāvēršas? Tajā pašā Valmieras tiesā, kura deva rīkojumu un piesprieda maksāt tos uzturlīdzekļus, vai jebkurā tiesā? Kādi dokumenti man ir nepieciešami, lai es tiesā varu atcelt šo lēmumu, kurš tika pieņemts 2017. gadā? Kur es varu aizpildīt pieteikumu: internetā vai klātienē tiesā?

A
atbild:
20. septembrī, 2021

Saskaņā ar jūsu sniegto informāciju Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumā par uzturlīdzekļu parāda piedziņu no vīra ir jābūt norādītam, pirmkārt, tam, kura personu šo lēmumu ir izdevusi, otrkārt, lēmuma pārsūdzēšanas termiņam un, treškārt, kam šo lēmumu var pārsūdzēt (iestādes priekšnieks, konkrēta tiesa u. c.).

Uzturlīdzekļu garantijas fonda likuma 16. pants nosaka:

“(1) Fonda administrācijas direktora lēmumi ir apstrīdami Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā, iesniedzot iesniegumu Tieslietu ministrijas valsts sekretāram. Tieslietu ministrijas valsts sekretāra lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Tiesas nolēmums par transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu vai par atteikumu atcelt transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu nav pārsūdzams.

(2) Iesnieguma iesniegšana Tieslietu ministrijas valsts sekretāram vai pieteikuma iesniegšana tiesai neaptur Fonda administrācijas direktora lēmuma darbību, izņemot gadījumu, kad:

1) tā tiek apturēta ar iesnieguma vai pieteikuma izskatītāja rakstveida lēmumu;

2) Fonda administrācijas direktors pieņēmis lēmumu par transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu.”

Lai pārsūdzētu lēmumu, ir nepieciešams pamatot, kāpēc iestāde, kas šo lēmumu ir pieņēmusi, ir rīkojusies nepamatoti un kāpēc lēmumus būtu atceļams. Sūdzību var iesniegt, gan parakstot to ar drošu elektronisko parakstu un nosūtot elektroniski uz iestādes e-pasta adresi, gan nosūtot pa pastu vai iesniedzot ar roku parakstītu sūdzību iestādei klātienē.

Ņemot vērā to, ka Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija ir veikusi uzturlīdzekļu izmaksu jums bērnu tēva vietā, saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 12. panta trešo daļu:

“Fonda administrācija septiņu dienu laikā pēc tam, kad pieņemts lēmums par uzturlīdzekļu izmaksu, paziņo parādniekam par lēmuma pieņemšanu. Parādniekam no dienas, kad uzsākta uzturlīdzekļu izmaksa no Fonda, ir pienākums veikt uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus Fondam tā zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā, kura lietvedībā atrodas attiecīgā izpildu lieta par uzturlīdzekļu piedziņu. Ja izpildu lieta nav ievesta un uzturlīdzekļu izmaksa no Fonda tiek veikta, piemērojot šā panta otro daļu, parādniekam ir pienākums veikt uzturlīdzekļu maksājumus Fonda administrācijai.”, administrācijai ir tiesisks pamats piedzīt izmaksāto uzturlīdzekļu summu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas