E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23028
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Ikgadējais apmaksātais atvaļinājums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2021
Dace

Labdien! Varbūt dīvains jautājums, bet netieku skaidrībā. Citos uzņēmumos, kad darbinieks dodas savā ikgadējā atvaļinājumā uz divām nedēļām, viņš saņem savu pamatalgu un papildus atvaļinājuma naudu. Bet citos uzņēmumos, dodoties šajā atvaļinājumā, tiek izmaksāta parastā alga un viss. Tādas “atvaļinājuma naudas” nemaz neeksistē. Lasu tos likumus, skaidrība nekāda, vienam maksā papildus, citam maksā parasto algu.

A
atbild:
19. aprīlī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 149. pants nepārprotami nosaka: “Ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Šāds atvaļinājums nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas. Darbiniekam un darba devējam vienojoties, ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu kārtējā gadā var piešķirt pa daļām, taču viena no atvaļinājuma daļām kārtējā gadā nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām.”

Tātad jebkuram darbiniekam, ar ko ir noslēgts darba līgums, viena darba gada laikā ir tiesības kopumā uz četru kalendāra nedēļu ilgu apmaksātu atvaļinājumu. Par darba gadu uzskata katra darbinieka individuālo periodu, kas sākas ar darba līguma noslēgšanas datumu un ilgst līdz nākamā gada attiecīgajam datumam. Piemēram, ja jūsu darba līgums ir noslēgts 04.04.2019., tad jūsu darba gads ir 04.04.2019.–03.034.2020., 04.04.2020.–03.04.2021. utt. Šī perioda ietvaros jums ir tiesības, vienojoties ar darba devēju par laiku, izmantot četras kalendārās nedēļas, lai atpūstos un atjaunotu spēkus jaunam darba cēlienam. 

Atvaļinājuma naudu darba devējam ir pienākums izmaksāt ne vēlāk kā vienu dienu pirms darbinieka došanās atvaļinājumā, ja vien pats darbinieks nav prasījis atvaļinājuma naudu izmaksāt viņam nākamajā darba samaksas reizē. To nosaka Darba likuma 69. panta ceturtā daļa. Atvaļinājuma naudas aprēķinam tiek izmantota darbinieka vidējā izpeļņa.

Savukārt Darba likuma 71. pants paredz, ka “izmaksājot darba samaksu, darba devējs izsniedz darba samaksas aprēķinu, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot”. Tas nozīmē, ka algas dienā darba devējam ir pienākums darbiniekam izsniegt “algas lapiņu”, kurā tiek norādītas visas darbiniekam izmaksātās naudas summas – alga, prēmijas, atvaļinājuma nauda, pabalsti u. c., kā arī par darbinieku samaksātie un ieturētie nodokļi.

Darbiniekam ir tiesības prasīt algas lapiņas izsniegšanu, ja tā kādu iemeslu dēļ netiek izsniegta. Tāpat darbiniekiem ir tiesības ar darba devēju pārrunāt visus neskaidros jautājumus, tostarp noskaidrot atvaļinājuma naudas izmaksas esamību.

Proti, darbiniekam pašam ir jābūt proaktīvam savu tiesību aizstāvēšanā un īstenošanā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas