E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22990
Lasīšanai: 3 minūtes

Servitūta izbūve

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. aprīlī, 2021
Arnis

Labdien! Vēlējos noskaidrot par servitūtiem. Ir tāda situācija, ka man pieder zemesgabals, kura zemesgrāmatā ir ierakstīts arī servitūta ceļš. Arī detālplānojumā šis ceļš ir iezīmēts. Šobrīd šāds ceļš nav izbūvēts, un tur patlaban atrodas grāvis, kas kalpo kā meliorācijas sistēma un novada lieko ūdeni no apkārtējiem zemesgabaliem. Manās interesēs ir šo grāvi saglabāt. Vai vismaz, ja taisa to servitūtu, tad lai attīstītājs sakārto meliorācijas sistēmu un izrok grāvjus vismaz tādā pašā izmērā, kāds ir šobrīd. Līdz ar to vēlējos noskaidrot, vai pirms servitūta ceļa izbūvēšanas attīstītājam ceļa izbūves projekts, servitūta lietošanas noteikumi ir jāsaskaņo ar mani. Un vai man ir tiesības uzstādīt savus noteikumus par ceļa lietošanu (ka nav piemērots smagajai tehnikai), par to, lai, veidojot ceļu, izbūvē meliorācijas sistēmu, lai novērstu zemesgabalu applūšanas draudus?

A
atbild:
28. aprīlī, 2021
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Civillikuma 1130. pants nosaka: servitūts ir tāda tiesība uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesība uz to ir lietošanas ziņā aprobežota kādai noteiktai personai vai noteiktam zemes gabalam par labu.

Saskaņā ar Civillikuma 1151. pantā noteikto ceļš ir jāuztur servitūta lietotājam. Savukārt kalpojošā īpašuma īpašnieks nedrīkst likt šķēršļus ceļa servitūta lietošanai. No servitūta izrietošā lietu tiesība ir nodibināta un spēkā abām pusēm tikai pēc servitūta ierakstīšanas zemesgrāmatā.

Servitūts parasti tiek nodibināts ar līgumu, pusēm par to vienojoties vai arī prasības kārtībā tiesā, ja šādu vienošanos panākt nav iespējams. Līgumā tiek norādīti darījuma dalībnieki, valdošais un kalpojošais īpašums, servitūta veids, atrašanās vieta un apmērs (ceļa garums un platums), kā arī dažādi aprobežojumi, piemēram, nodibinot ceļa servitūtu, var noteikt aprobežojumus pa ceļu braucošo transportlīdzekļu masai. Tas nozīmē, ka servitūta novietnes izmaiņu gadījumā obligāti nepieciešams saņemt kalpojošā īpašuma īpašnieka piekrišanu, tāpat arī būs nepieciešams vienoties par servitūta turpmākās izmantošanas noteikumiem. Turklāt ceļa būvniecības rezultātā meliorācijas būves likvidēšana vai bojāšana nav pieļaujama.  

Vairāk par ceļa servitūtu var izlasīt publikācijā “Ceļa servitūts – izplatītākie strīdi, un kā tos risināt”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas