E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22988
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Ja kredītdevējs pirms kredīta piešķiršanas nav izvērtējis aizņēmēja maksātspēju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2021
Zigmunds

Labdien! Kredītfirma bino.lv man piedāvāja kredītu (~2000 eiro), ko paņēmu. Šis uzņēmums neizvērtēja manu spēju atdot kredītu, pirms kredīta izsniegšanas nepieprasīja nekādus dokumentus par ienākumiem. Tagad viņi draud ar tiesu, jo nespēju atdot tādu summu. Vai viņi ir tiesīgi man draudēt, ja pirms aizdevuma piešķiršanas nepārliecinājās par manu maksātspēju? Kurš rīkojas bezatbildīgi (es, viņi vai abi), un kuram ir taisnība?

A
atbild:
26. aprīlī, 2021

Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 8. panta 4.5 pants nosaka: ja kredīta devējs piešķir kredītu patērētājam, neizvērtējot patērētāja spēju atmaksāt kredītu, tad kredīta devējs nav tiesīgs prasīt, lai patērētājs par kreditēšanas līgumā piešķirtās naudas lietošanas atvēlējumu maksātu vairāk par likumiskajiem procentiem, un piemērot patērētājam saistību pastiprinājuma līdzekļus vai kompensāciju. Šajā daļā minētais attiecas tikai uz tādiem saistību pastiprinājuma līdzekļiem vai kompensāciju, kas saistīti ar maksājumu kavējumu, ja kavējuma iemesls ir kredīta piešķiršanas brīdī neatbilstoši šā panta prasībām novērtēta patērētāja spēja atmaksāt kredītu. Šajā daļā minētais neatbrīvo patērētāju no pienākuma atmaksāt atlikušo kredīta kopējo summu saskaņā ar kreditēšanas līgumu.

Minētā panta (5.) daļa nosaka:

Ja kredīta summa ir vienāda ar 100 eiro vai lielāka, kredīta devējs:

1) pirms kredīta izsniegšanas pieprasa un saņem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras vai Valsts ieņēmumu dienesta izziņu par patērētāja ienākumiem vai satura ziņā līdzvērtīgu citas valsts nodokļu administrācijas izziņu. Minēto izziņu nepieprasa, ja patērētājs ir valsts amatpersona un informācija par viņa ienākumiem ir publiski pieejama;

2) pirms kredīta izsniegšanas patērētājam, dokumentējot veiktos pasākumus, izvērtē patērētāja spēju atmaksāt kredītu, ņemot vērā šīs daļas 1. punktā minētos dokumentus;

3) nodrošina visu ar kredīta izsniegšanu saistīto dokumentu glabāšanu vienu gadu pēc patērētāja kreditēšanas līgumā noteikto saistību izpildes.

Tādējādi jautājums par kredīta atmaksas spējas pārbaudi ir dokumentēts process, ko uzraudzības iestāde var pieprasīt kredīta devējam, ja jūs apstrīdat kredīta atmaksas izvērtēšanas procedūras veikšanu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas