E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22976
Lasīšanai: 2 minūtes
7
7

Cik tuvu īpašuma robežai var stādīt kokus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2021
Toms

Labdien! Man pieder lauksaimniecības zeme Baldones novadā. Zeme atrodas ārpus ciema teritorijas. Gribu gar īpašuma malu nostādīt rindu ar bērziem. Vai šajā gadījumā stādīšana jāsaskaņo ar kādu valsts/pašvaldību iestādi, piem., būvvaldi, Meža dienestu? Vai ir kāds regulējums, kas nosaka, cik tuvu robežai varu stādīt kokus?

A
atbild:
21. aprīlī, 2021
Inese Helmane
LV portāls
Baldones novada būvvalde
Pauls Grants, teritorijas plānotājs

Baldones novadā koku stādīšana gar īpašuma malu nav jāsaskaņo ar būvvaldi un Meža dienestu. Biežāk, pilsētās stādot kokus un krūmus, ir jāpārliecinās, vai tiešā tuvumā nav kādu inženiertīklu, jo tiem ir noteiktas aizsargjoslas, to attālumi un ierobežojumi noteikti Aizsargjoslu likumā. Neskaidrību gadījumā būtu jāvēršas būvvaldē.

Pašlaik Baldones novada pašvaldības Teritorijas plānojumā nav noteiktas prasības koku un krūmu stādīšanai, bet plānots tās nākotnē ieviest, lai dotu skaidrus norādījumus ainavas un dārza telpas veidošanai pie nekustamo īpašumu robežām.

Latvijas normatīvajos aktos nav noteikts attālums, cik tālu no kaimiņu sētas, ēkām vai zemesgabala robežām drīkst stādīt kokus un krūmus.

Pašlaik koku stādīšanai piemēro Civillikuma 1099. pantu. Tas nosaka: ja koks izstiepj savus zarus virs kaimiņa zemes, tad pēdējam ir tiesība nolasīt tajos augošos augļus, ciktāl viņš var tos aizsniegt no savas zemes, un viņš iegūst tos par savu īpašumu, tāpat kā no šiem zariem uz viņa zemes nokritušos augļus. Kaimiņš var arī prasīt, lai zarus apcērt līdz četrarpus metru augstumam no zemes, bet, ja koka īpašnieks to nedara, tad viņš pats var nocirst zarus līdz minētajam augstumam un paturēt sev.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas