E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22880
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Ja reģistrējas bezdarbnieka statusā, tad ir arī pienākumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2021
Ieva

Labdien! Tā kā kopš jaunā gada esmu spiesta mācīt mājās pirmklasnieku, nesen iestājos uzskaitē bezdarbniekos. Tikmēr mazais bērns ir nesen uzsācis bērnudārza gaitas un 70% no apmeklējuma slimo. Turklāt šobrīd vispār ir ieteikts bērnu nevest uz bērnudārzu. Pienāca mana pirmā vizīte jeb konsultācija attālināti, un man bija jānoklausās morāle par to, ka nespēju atrast darba piedāvājumus atbilstoši savai situācijai, ka tādu esot daudz. Turklāt pirmklasnieku varot atstāt mājās vienu, jo viņas kolēģe tā darot. Mans pirmklasnieks bez manas palīdzības nespēj tikt galā ne ar datortehniku, ne ar lasīšanu, ne ar visu uzdevumu nosacījumu izprašanu. Kā es varu nodrošināt mācības savam pirmklasniekam, ja mani tajā pašā laikā dzen strādāt? Es jau labprāt, bet es neredzu nevienu vakanci ar darba laiku, kuru varētu apvienot ar bērna skološanu, barošanu, mazā bērna izņemšanu no dārziņa un slimošanām. Kam mani tādu vajag? Turklāt neuzskatu, ka pirmklasnieku drīkstu tik ilgstoši pamest vienu mājās, jo viņš nespēj sevi ne pienācīgi pabarot, ne pildīt skolas uzdevumus. Galu galā ir taču likums par bērnu atstāšanu bez uzraudzības. Mana profesija ir skaistumkopšanas speciālists un spa speciālists, kas nozīmē, ka savu darbu arī nevaru darīt. Pirms šīs pandēmijas biju neapmaksātā BKA, jo pirms tam strādāju mikrouzņēmumā, no kura nācās aiziet, kas nozīmē, ka nekāds atbalsts man nepienākas. Jūtos iedzīta stūrī un neizpratnē, jo bērnu uz skolu vest nevaru un mācīt bērnu mājās arī nevaru, kā tad man būt? NVA darbiniece tik noskaldīja, ka mana situācija neesot nekāds attaisnojums, ar zemtekstu, ka nevajag bērnus taisīt. Vīrs strādā garas dienas tikpat kā bez brīvdienām.

A
atbild:
23. aprīlī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

No jūsu izklāstītās informācijas nav saprotams, kāpēc esat stājusies uzskaitē bezdarbniekos, ieguvusi bezdarbnieka statusu. Jo cilvēkam nav obligāts pienākums strādāt.

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likums nosaka bezdarbniekiem, darba meklētājiem un bezdarba riskam pakļautajām personām paredzētos aktīvos nodarbinātības pasākumus un bezdarba samazināšanas preventīvos pasākumus, valsts un pašvaldību kompetenci šo pasākumu īstenošanā, kā arī bezdarbnieka un darba meklētāja statusu, tiesības un pienākumus. Likumā ir arī noteikts, kādos gadījumos tiek zaudēts bezdarbnieka statuss, tostarp, ja bezdarbnieks atsakās no piemērota darba piedāvājuma divas reizes un nepilda savus pienākumus bez attaisnojoša iemesla.

Nodarbinātības valsts aģentūrai vienas darba dienas laikā ir jāpieņem lēmums pēc bezdarbnieka statusa zaudēšanas nosacījumu konstatēšanas. Arī to nosaka likums.

Neierašanās Nodarbinātības valsts aģentūrā tiek uzskatīta par attaisnotu, ja:

1) bezdarbniekam iestājusies pārejoša darbnespēja;

2) bezdarbnieks kopj slimu bērnu.

Bezdarbniekam ir pienākums patstāvīgi un ar NVA palīdzību aktīvi meklēt darbu un pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas nekavējoties sniegt priekšlikumus NVA individuālā darba meklēšanas plāna izstrādei; piedalīties individuālajā darba meklēšanas plānā paredzētajos pasākumos.

Aktīva darba meklēšana Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma izpratnē ir personas mērķtiecīgas darbības nolūkā atrast algotu darbu (piedalīšanās konkursos uz vakantajām darbavietām), kā arī citas darbības, kuru mērķis ir atrast darbu.

Komunikācijā ar nodarbinātības speciālistu varat uzzināt, kādā veidā varat apliecināt, ka esat meklējusi darbu.

Nodarbinātības valsts aģentūras izdotos administratīvos aktus un faktisko rīcību var normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā apstrīdēt Nodarbinātības valsts aģentūras direktoram, bet Nodarbinātības valsts aģentūras direktora izdotos administratīvos aktus var pārsūdzēt tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas