E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22871
Lasīšanai: 2 minūtes

Grūtniecība un darba līgums uz cita darbinieka aizvietošanas laiku

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2021
Andra

Labdien! Esmu pieņemta darbā pašvaldībā uz cita cilvēka slimības periodu, strādāju jau 6 mēnešus un šobrīd esmu 12. grūtniecības nedēļā. Vai kāds likums mani aizsargā darba attiecībās? Vai mani drīkstēs atlaist brīdī, kad cilvēks atgriezīsies darbā pēc ilgstošas slimošanas, ja esmu grūtniece? Darba līgums ir noslēgts ar pašvaldību, vasarā notiks pašvaldību reorganizācijas: kā šis attieksies uz mani kā grūtnieci? Mana pašvaldība vairs nebūs tā pati. Ja ir kādi likumi, kas mani aizstāv, tad gribētos zināt, kuri tie ir.

A
atbild:
14. aprīlī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja esat nolīgta uz noteikta laika darba līguma pamata, tad jūsu darba līgumā ir minēti apstākļi vai laiks, kas izbeidz jūsu darba līgumu. Tuvojoties līguma termiņa tecējuma beigām (divas nedēļas iepriekš), parasti darba devējs to rakstveidā atgādina vai rosina darba līgumu pagarināt.

Saskaņā ar Darba likuma 45. pantu, ja, beidzoties termiņam, uz kādu noslēgts darba līgums, neviena no pusēm nav pieprasījusi izbeigt darba līgumu un darba tiesiskās attiecības faktiski turpinās, darba līgums uzskatāms par noslēgtu uz nenoteiktu laiku.

Apstāklis, ka esat grūtniece, neuzliek obligātu pienākumu darba devējam uz noteiktu laiku noslēgtu darba līgumu pagarināt, ja tas nav iespējams, piemēram, ja esat prombūtnē esoša cita darbinieka aizvietotāja un darbinieks atgriežas darbā. Darba devējs situāciju risina atbilstoši iespējām – aktuālajām amata vakancēm.

Darba likuma 117. pants noteic, ka pašvaldību administratīvā reorganizācija, kā arī vienas iestādes administratīvo funkciju nodošana otrai iestādei nav uzskatāma par uzņēmuma pāreju un pati par sevi nevar būt par pamatu darba līguma uzteikumam. Proti, pašvaldību administratīvi teritoriālās reformas dēļ jums nevar uzteikt darba līgumu, pamatojot to ar reformu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas