E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22870
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2

Kad pabalstus ietekmē ienākumi, no kuriem jāveic iemaksas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2021
Ilze

Kāda saimnieciskās darbības forma jāizvēlas, lai pasīvie ienākumi neietekmētu bērna kopšanas pabalsta apmēru? Plānoju pirms nākamā bērna kopšanas atvaļinājuma uzsākt saimniecisko darbību: foto un video pārdošanu internetā (tādās vietnēs kā shutterstock.com). Paša atvaļinājuma laikā neplānoju strādāt, tomēr sagaidāms, ka šī saimnieciskā darbība ģenerēs pasīvos ienākumus. Kāda saimnieciskās darbības forma man jāizvēlas, lai saņemtu pilnu bērnu kopšanas pabalstu? Vai šo darbību var veikt kā pašnodarbinātais un neveikt izmaksas no šiem servisiem bērna kopšanas atvaļinājuma periodā, un iekrāto naudu izmaksāt pēc atvaļinājuma beigām (tādējādi ienākumi no pašnodarbinātā darba netiek gūti šajā periodā)? Vai jāveido SIA, lai ienākumus gūst uzņēmums, nevis es kā darbu autors?

A
atbild:
26. aprīlī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bērna kopšanas pabalstu, kas ir 171 eiro mēnesī, ienākumi neietekmē. To maksā gan sociāli apdrošinātam, gan sociāli neapdrošinātam vecākam.

Ienākumi, no kuriem ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, var ietekmēt tiesības uz maternitātes pabalstu un samazināt vecāku pabalstu.

Ja pašnodarbinātais gūst ienākumus līdz minimālajai algai mēnesī un veic obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai (5% līdz šā gada 30. jūnijam, 10% – no 1. jūlija), tad pensiju apdrošināšanai veiktās obligātās iemaksas neierobežo maternitātes un vecāku pabalsta saņemšanu.

Savukārt, ja kā pašnodarbinātā persona gūsiet ienākumus 500 eiro mēnesī, tad būs jāveic obligātās iemaksas 31,07 % apmērā visiem apdrošināšanas veidiem, kuriem ir pakļauts pašnodarbinātais, tādā gadījumā nemaksās maternitātes pabalstu un vecāku pabalsts tiks izmaksāts 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Cilvēkam pašam jāpieņem lēmums par to, kādā uzņēmējdarbības formā gūt ienākumus. Jo katra no tām saistīta arī ar citiem pienākumiem, ne tikai pieskaņošanos pabalstu izmaksas noteikumiem un ierobežojumiem.

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.6 panta trešā daļa paredz, ka vecāku pabalstu pabalsta saņēmējam, kurš ir nodarbināts bērna kopšanas laikā, bet neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai bērna kopšanas laikā gūst ienākumus kā pašnodarbinātais, izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas