E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22853
Lasīšanai: 4 minūtes

Nodarbinātības noteikumi pēc bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2021
Vita

Labdien! Šobrīd esmu bērna kopšanas atvaļinājumā, drīz jāatgriežas darbā. Nesen sazinājos ar darba devēju, un viņa piedāvā man vietu citā rajonā, kas atrodas ļoti tālu no manas iepriekšējās darbavietas, kas bija pirms BKA. Es gribu strādā tajā pašā darbavietā, kura bija pirms BKA. Kad devos BKA, manā vietā tika pieņemts cits darbinieks. Vai darba devējam ir tiesības piedāvāt man vietu, kas atrodas tik tālu no manas iepriekšējās darbavietas?

A
atbild:
13. aprīlī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gita Oškāja, zvērināta advokāte

Darba likuma 156. panta ceturtā daļa noteic, ka darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

Respektīvi, pēc bērna kopšanas atvaļinājuma beigām darbiniece atgriežas un turpina darbu tā, it kā nemaz nebūtu bijis ilgstošās prombūtnes. Bet, ja darba devējam nav iespējams saglabāt iepriekšējo darbu, tad ir pienākums nodrošināt līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem. To, vai jaunpiedāvātais darbs ir līdzīgs vai līdzvērtīgs, norāda gan attiecīgā darba samaksa, gan pienākumu raksturojums, gan darba apstākļi un nodarbinātības noteikumi.

Kā norāda zvērināta advokāte Gita Oškāja, ir jāpastāv objektīviem apstākļiem, kādēļ nav iespējams saglabāt iepriekšējo darbu, piemēram, Darba likuma 101. panta pirmajā daļā minētie apstākļi – saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšana uzņēmumā. “Apstāklis, ka darba devējs ir pieņēmis darbā jaunu darbinieci, nevar tikt uzskatīts par tādu, kādēļ nav iespējams saglabāt iepriekšējo darbu. Parasti darba devēji pieņem darbā jaunu darbinieku uz noteiktu laiku, lai tas veiktu darbu tajā laikā, kad cits darbinieks atrodas ilgstošā attaisnotā prombūtnē, piemēram, bērna kopšanas atvaļinājumā. Līdz ar to pēc tam, kad darbiniece atgriežas no bērna kopšanas atvaļinājuma, darba devējam ir tiesisks pamats izbeigt darba tiesiskās attiecības ar jaunpieņemto darbinieku Darba likuma 113. pantā noteiktajā kārtībā.

No sniegtās informācijas var secināt, ka darba devējs darbinieces BKA laikā un vietā ir pieņēmis darbā citu darbinieku. Jāsaprot, vai šim darbiniekam ir noslēgts darba līgums uz nenoteiktu laiku. Vai tas ir darīts apzināti, vai arī tā ir bijusi darba devēja kļūda? Vai darba devējam ir/bija iespējams saglabāt darbiniecei iepriekšējo darbu? Ja nav bijis iespējams, kādēļ? Vai uzņēmumā ir veikti saimnieciski, organizatoriski, tehnoloģiski vai līdzīga rakstura pasākumi? Tāpat svarīgi būtu saprast, cik līdzīgs vai atšķirīgs ir darbs pirms bērna kopšanas atvaļinājuma un jaunpiedāvātais darbs. Vai pastāv samaksas atšķirība?”

Minētie jautājumi ir noskaidrojami sarunā ar darba devēju, vēlams klātienē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas