E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22836
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par kreditēšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2021
I

Vēlos uzdot jautājumu. Esmu paņēmusi 1000 eiro uz šādiem nosacījumiem – aizņēmuma likme gadā: 108%, aizņēmuma likme dienā: 0,30 %, gada procentu likme (GPL): 217,89%, komisija par konta apkalpošanu: 0,00 eiro. Komisija par naudas līdzekļu izmaksu veikšanu: 4,95%. No 1000 eiro esmu atmaksājusi 970 eiro. Cik esmu palikusi parādā šai kredītkompānijai, un kādu summu no manis likumiski var piedzīt?

A
atbild:
12. aprīlī, 2021

Sākotnēji vēršam jūsu uzmanību, ka LV portāla redakcija neiejaucas kāda konkrēta strīda risināšanā pušu starpā, kā arī cita starpā neveic aprēķinus vai pierādījumu iegūšanas vai pamatošanas darbības.

Ja jautājums ir uzdots kontekstā ar patērētāju kreditēšanas jomu, tad saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības likuma (grozījumi, kas stāsies spēkā 01.07.2019.) 2.3 pantu par šā panta 2.2 daļā minētajām prasībām neatbilstošām uzskata tādas kredīta kopējās izmaksas patērētājam, kuras pārsniedz 0,07% dienā no kredīta summas. Kredīta kopējo izmaksu ierobežojumu patērētājam nepiemēro tādiem patērētāju kreditēšanas līgumiem, kurus noslēdzot kredīta devēja glabāšanā kā nodrošinājums nododama kāda lieta un saskaņā ar kuriem patērētāja atbildība ir ierobežota tikai ar ieķīlāto lietu.

Tādējādi minētā norma attiecas uz kredīta kopējo izmaksu jēdzienu.

Saskaņā ar likuma 1. panta 9. punktu kredīta kopējās izmaksas patērētājam ir visas izmaksas, tajā skaitā procenti, komisijas nauda, nodevas un jebkādi citi maksājumi, kas patērētājam jāmaksā saistībā ar kreditēšanas līgumu un kas ir kredīta devējam zināmi (izņemot zvērināta notāra izmaksas). Kredīta kopējās izmaksās iekļauj arī izmaksas par papildu pakalpojumiem saistībā ar kreditēšanas līgumu, tajā skaitā apdrošināšanas prēmijas, ja papildu pakalpojumu līguma noslēgšana ir obligāts priekšnoteikums, lai saņemtu kredītu vai lai to saņemtu ar piedāvātajiem noteikumiem un nosacījumiem.

Savukārt gada procentu likme saskaņā ar Ministru kabineta 2016. gada 25. oktobra noteikumu Nr. 691 “Noteikumi par patērētāja kreditēšanu” 2. panta 2.2. punktu ir kredīta kopējās izmaksas patērētājam, kas izteiktas gada procentos no patērētājam piešķirtās kredīta kopējās summas, iekļaujot izmaksas saskaņā ar šo noteikumu 5., 6. un 7. punktu. Gada procentu likmi aprēķina saskaņā ar noteikumu 5. pantā noteikto kārtību.

Plašāk izmaiņas Patērētāju tiesību aizsardzības likumā ir apskatītas LV portāla rakstā Patērētāju kreditētājiem stingrāki groži. Neskaidrību gadījumā jūs varat saņemt detalizētu skaidrojumu patērētāju kreditēšanas jomā Patērētāju tiesību aizsardzības centrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas