E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22807
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kur uzņēmējs var noskaidrot nodokļu piemērošanas jautājumus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2021
Lauris

Labdien! Vēlos jautāt par nodokļiem. Uzņēmums izlemj savus līdzekļus investēt ārzemju kompāniju akcijās, kā rezultātā šī investīcija gada laikā pieaug par 50%. Uzņēmums šīs akcijas pēc gada vēlas pārdot un šo peļņu izmaksāt dividendēs. Kādi nodokļi šajā gadījumā ir jānomaksā pašam uzņēmumam un kādi – fiziskajai/ām personai/ām, kas saņems dividendes?

A
atbild:
09. aprīlī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Uzņēmuma ienākuma nodokļa 17. panta pirmā daļa nosaka: Nodokļa maksātājs patstāvīgi sagatavo uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarāciju. Deklarācijā iekļaujamo informāciju nosaka Ministru kabinets. Nodokļa maksātājs deklarāciju iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam līdz pēctaksācijas perioda (nākamais mēnesis pēc taksācijas perioda) 20. datumam.

Informācija uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājiem ir Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnē.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. pantā noteikts: Gada apliekamajā ienākumā netiek ietvertas un ar nodokli netiek apliktas dividendes, dividendēm pielīdzināms ienākums vai nosacītās dividendes, ja par aprēķinātajām dividendēm, dividendēm pielīdzināmu ienākumu vai nosacītajām dividendēm uzņēmuma līmenī no peļņas daļas, no kuras tiek maksātas dividendes, ir izpildīts viens no šādiem nosacījumiem:

a) Latvijas Republikā ir samaksāts uzņēmumu ienākuma nodoklis saskaņā ar Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumu (šo atbrīvojumu nepiemēro, ja uzņēmumu ienākuma nodoklis ir samaksāts saskaņā ar likumu “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”),

b) ārvalstī ir samaksāts uzņēmumu ienākuma nodoklis vai tam pielīdzināms nodoklis vai ārvalstī no dividendēm, dividendēm pielīdzināma ienākuma vai nosacītajām dividendēm ir ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis vai tam pielīdzināms nodoklis.

Nodokļu piemērošanas jautājumi uzņēmējam ir jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas