E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22776
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Atkritumi
1
1

Bioloģiski noārdāmie atkritumi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2021
Ligita

Gribu dzīvot zaļi, bioloģiskos atkritumus vest uz dalīto atkritumu laukumu, speciāli izveidoto konteineru. Vai man var aizliegt to darīt un vienalga pieprasīt maksu par atkritumiem?

A
atbild:
16. martā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Atkritumu apsaimniekošanu Latvijā nosaka Atkritumu apsaimniekošanas likums, Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 184 “Noteikumi par atkritumu dalītu savākšanu, sagatavošanu atkārtotai izmantošanai, pārstrādi un materiālu reģenerāciju” un citi tiesību akti.

Latvijā par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas organizēšanu savā administratīvajā teritorijā ir atbildīgas pašvaldības. Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 184 otro punktu pašvaldība sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotājiem, kas izraudzīti saskaņā ar normatīvajiem aktiem par atkritumu apsaimniekošanu, organizē dalītu sadzīves atkritumu savākšanu savā administratīvajā teritorijā atbilstoši atkritumu apsaimniekošanas valsts plānam, atkritumu apsaimniekošanas reģionālajiem plāniem un normatīvajiem aktiem par atkritumu savākšanas, šķirošanas un bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas vietām.

No 2021. gada Rīgā – un citviet Latvijā no 2024. gada – obligāti būs jāsāk šķirot bioloģiski noārdāmie atkritumi. Rīgas un Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģiona pašvaldībām, kuru sadzīves atkritumi nonāk Getliņos, līdz 2020. gada 31. decembrim bija jāizveido dalītas savākšanas sistēma bioloģiski noārdāmajiem atkritumiem.

Nezinot, kurā pašvaldībā dzīvojat, nav iespējams detalizētāk atbildēt uz jūsu jautājumu.

Vairāk par bioloģiski noārdāmo atkritumu problemātiku var lasīt LV portāla publikācijā “Kur liksim olu čaumalas un kartupeļu mizas”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas