E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22676
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
32
32

Vai pensijas vecumā piešķir invaliditātes pensiju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2021
Diāna

Labdien! Šobrīd mana vecmamma saņem vecuma pensiju. Ja tiks noformēta invaliditāte, vai pensija saglabāsies un tās apjoms paliks tāds pats? Iepriekš paldies!

A
atbild:
09. martā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Invaliditātes pensiju piešķir uz visu Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas noteikto invaliditātes laiku, bet ne ilgāk kā līdz vecuma pensijas vecuma sasniegšanai.

Tiesības uz vecuma pensiju rodas, sasniedzot likumā “Par valsts pensijām” noteikto pensijas vecumu. Ja līdz tam saņemta invaliditātes pensija, to izmaksā līdz vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanai. Kad cilvēks sasniedz valstī noteikto pensijas vecumu, viņam tiek piešķirta vecuma pensija. Ja invaliditātes pensija ir lielāka par aprēķināto vecuma pensiju, piešķir vecuma pensiju, kas noteikta invaliditātes pensijas apmērā.

Ja pensijas vecumā tiek noteikta invaliditāte, invaliditātes pensiju nepiešķir. Pensijai var piemērot nodokļa papildu atvieglojumu, kura apmērs atkarīgs no invaliditātes grupas (I un II grupai nodokļa papildu atvieglojums – 154 eiro, III grupai – 120 eiro mēnesī).

Labs saturs
32
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas