E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22664
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja grib atdalīties no kopīpašuma

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2021
Modrīte Ratniece

Labdien! Izlasīju Zanes Ernštreites rakstu par to, kā rīkoties ar bezīpašnieka mantu, par kuru neviens neliekas ne zinis. Vai noteikumi attiecas arī uz kopīpašuma domājamo daļu? Situācija ir šāda: laukos ir kopīpašums (zeme, daudzdzīvokļu māja un saimniecības ēkas). Andrim pieder 2/3, Modrītei 1/6, Melitai 1/6 domātās daļas. Modrīte grib atdalīties. Lai veiktu šo procesu, dokumenti jāparaksta Andrim un Melitai. Melita pirms septiņiem gadiem ir mirusi. Viņai ir dēls, kurš atrodas garīgo slimnieku pansionātā, nav zināms, vai vispār ir dzīvs, un mazdēls. Neviens kā mantinieks nav pieteicies uz mirušās Melitas īpašuma daļu. Ko darīt Modrītei, lai atdalītu savu īpašuma daļu? 2019. un 2020. gadā NĪN par Melitas īpašuma daļu nav maksāts. Pagastā šo īpašuma daļu neviens negrib, jo tai (daļai) nav nekādas lielās vērtības. Piedodiet par traucējumu, un iepriekš pateicos par atbildi.

A
atbild:
22. martā, 2021
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Zane Ernštreite, zvērināta notāre

Noteikumi par rīcību ar bezmantinieka mantu attiecas uz jebkuru mantu, kas mirušajam ir piederējusi – neatkarīgi no tā, vai tas ir viss nekustamais īpašums vai tā domājamā daļa.

Ja Melitai ir dēls un mazdēls, tas nozīmē, ka viņai ir mantinieki, kuri var vērsties pie notāra un uzsākt mantojuma lietu. Ja Melitas dēla rīcībspēja ir ierobežota, tad viņa vietā rīkojas viņa aizgādnis (par aizgādnības nodibināšanu lemj tiesa, par aizgādņa iecelšanu lemj bāriņtiesa), kuram ir tiesības pārstāvēt Melitas dēlu mantojuma lietas procesā.

Mantojuma lietu uzsāk, parakstot kādu no Notariāta likumā norādītajiem mantošanas iesniegumiem, piemēram, par mantojuma pieņemšanu, mantojuma atraidīšanu, mantojuma izsludināšanu vai mantinieku uzaicināšanu.

Ja kāds no mantiniekiem pieņem mantojumu, tad, iztekot uzaicinājumā noteiktajam termiņam, notārs šo mantinieku apstiprina mantojuma tiesībās un izsniedz mantojuma apliecību. Mantojuma apliecība ir pamats mantinieka īpašuma tiesību nostiprināšanai zemesgrāmatā, un tālākai rīcībai ar nekustamo īpašumu.

Ja kāds no mantiniekiem mantojuma lietu uzsāk, taču mantojumu nepieņem un citi mantinieki pie notāra nepiesakās, tad notārs izbeidz mantojuma lietu, atzīst Melitai piederējušo nekustamā īpašuma domājamo daļu par bezmantinieka mantu, kas piekrīt valstij, un tad Modrītei jārisina nekustamā īpašuma atdalīšanas jautājums ar valsti.

Lasītājs raksta, ka nekustamais īpašums pieder domājamās daļās trīs personām – varbūt Andrim un Modrītei ir kāda radniecība ar Melitu? Ja tā ir, tad, lai gan attāla, arī viņi ir mantinieki un ir tiesīgi vērsties pie notāra un uzsākt mantojuma lietu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas