E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22607
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Paziņojums par dzīvokļa īpašuma atsavināšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2021
Ēvalds

Labdien! Es nopirku dzīvokli. Vēl nepaspēju par to paziņot mājas apsaimniekotājam, kad jau viens cits šīs mājas dzīvokļa īpašnieks ieskatījies zemesgrāmatā un ieguvis mana dzīvokļa nodalījuma norakstu (šī persona vispār no manas puses un iepriekšējā īpašnieka netika informēta par dzīvokļa īpašnieku maiņu). Apsaimniekotājs nesniedz atbildi, vai cits dzīvokļa īpašnieks šo zemesgrāmatas nodalījuma norakstu par manu īpašumu iesūtījis e-pastā mājas apsaimniekotājam, man nezinot, vai arī par to ziņojis telefoniski. Vai šis cits dzīvokļa īpašnieks rīkojās likumīgi, un vai apsaimniekotājs drīkstēja no citas personas pieņemt izdrukātu mana dzīvokļa zemesgrāmatas nodalījuma noraksta kopiju vai mutisku informāciju pa telefonu?

A
atbild:
08. martā, 2021

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta 3. daļu dzīvokļa īpašuma atsavināšanas gadījumā darījuma dalībnieki nekavējoties rakstveidā paziņo dzīvojamās mājas pārvaldniekam par dzīvokļa īpašnieka maiņu. Dzīvokļa īpašuma ieguvējs pēc darījuma noslēgšanas iesniedz īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu dzīvojamās mājas pārvaldniekam vai personai, kura atbilstoši pārvaldīšanas līguma noteikumiem kārto mājas lietu.

Iespējams, ka šādas ziņas mājas pārvaldniekam ir iesniedzis otrs darījuma dalībnieks.

Zemesgrāmatu reģistrs ir publisks reģistrs, kurā katrs iedzīvotājs (par maksu) ir likumīgi tiesīgs iegūt datus par jebkuru sevi interesējošu īpašumu. Iegūstot šādas ziņas, katrs informācijas pieprasītājs (un arī ieguvējs) kļūst par šo ziņu patstāvīgu datu apstrādes pārzini un ir atbildīgs saskaņā ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 normām.

Līdz ar to jums kā datu subjektam (īpašniekam, kas ir reģistrēts publiskajā zemesgrāmatu reģistrā) ir tiesības noskaidrot, kādas personas ir apskatījušas (apstrādājušas) jūsu personas datus (īpašumtiesību reģistra saturošos datus), vēršoties ar iesniegumu zemesgrāmatu reģistrā (Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 15. panta 1. daļas c) apakšpunkta izpratnē: personas datu saņēmēji vai saņēmēju kategorijas, kam personas dati ir izpausti vai kam tos izpaudīs, jo īpaši saņēmēji trešās valstīs vai starptautiskās organizācijās).  

Mājas pārvaldniekam ar līgumu (un no tā izrietoši arī ar likumu: Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums) ir uzlikts pienākums veikt mājas apsaimniekošanu un vest mājas lietu. Saņemot ziņas par īpašumtiesību maiņu, pārvaldnieks ir tiesīgs pārbaudīt šo informāciju (ieskatīties zemesgrāmatas nodalījumā).

Savukārt, atbildot uz jautājumu, vai citi mājas iedzīvotāji bija tiesīgi nosūtīt e-pastā pārvaldniekam jūsu īpašuma zemesgrāmatas nodalījuma norakstu, paskaidrojam, ka šāda datu apstrāde – nodošana trešajām personām (kaut arī šai trešajai personai (pārvaldniekam) ir tiesības veikt šādu datu apstrādi) – nav tiesiska.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas