E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22601
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kam pieder ūdenstornis

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2021
Aija

Labdien! Kas notiek ar inženiertehniskajām būvēm (šajā gadījumā – ūdenstorni), kuras ir celtas padomju laikā un palikušas bez īpašniekiem? Ūdenstornis bijis kolhoza, vēlāk jau paju sabiedrības īpašums un ticis izmantots ūdens apgādei ciemā. 1995. gadā paju sabiedrība beigusi darbību un ir likvidēta, taču ūdenstornis palicis nereģistrēts zemesgrāmatā, tam nav kadastra numura. Arī vietējā pašvaldība un būvvalde nevar atrast informāciju, vai būvei ir kāds īpašnieks (fiziska persona vai arī pati pašvaldība). No būvvaldes ir saņemta izziņa tikai par būves veidu, bez informācijas par īpašuma piederību. Savukārt pati būve atrodas uz divu zemes īpašumu (privātīpašumu) robežas, apkārt nav pašvaldības zemes, un tornis pilnībā atrodas uz privātās zemes. Vai šādā gadījumā, ja pēc paju sabiedrības likvidēšanas nav iespējams atrast informāciju par iespējamo īpašnieku vai mantinieku, ūdenstornis varētu kļūt par valsts īpašumu? Vai uz šo situāciju varētu attiecināt Civillikuma 417. punktu: “Manta, kas paliek pēc juridisku personu izbeigšanās, izņemot peļņas sabiedrības, pielīdzināma bezmantinieku mantai un piekrīt valstij, ja likums, viņu dibināšanas akts vai statūti nenosaka citādi.”

A
atbild:
16. martā, 2021
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Inese Jaunzeme, zvērināta notāre

Saskaņā ar likumu “Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju” paju sabiedrības privatizācijas un pārveidošanas sapulce bija tiesīga pieņemt lēmumu par ūdenstorņa kā sociālas nozīmes objekta, kurš tiek izmantots ciema iedzīvotāju apgādei ar ūdeni, pārdošanu vai nodošanu bez atlīdzības pašvaldības īpašumā. Iesaku vispirms izvērtēt, kāds lēmums par ūdenstorni ir pieņemts, ja tas tika iekļauts paju sabiedrības inventarizācijas sarakstā. Privatizētās paju sabiedrības lietas glabājas Uzņēmumu reģistra arhīvā.

Ja ūdenstornis nav iekļauts paju sabiedrības mantas inventarizācijas sarakstā vai tās mantas privatizācijas procesā nav nodots pašvaldības īpašumā, tad tas saskaņā ar Civillikuma 930. pantu kā bezīpašnieka manta ir atzīstams par valsts īpašumu. Aprakstītajai situācijai nav piemērojams Civillikuma 417. pants, jo paju sabiedrība ir uzskatāma par peļņas sabiedrību. Valsts mantas uzskaiti, realizāciju, nodošanu īpašumā bez maksas, kā arī iznīcināšanu saskaņā ar likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” 8. panta 3. punktu nodrošina Valsts ieņēmumu dienests.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas