E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22562
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Izlīgumā noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs tiek piesaistīts valstī noteiktajam minimālajam apmēram

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2021
Janis

Labdien! Biju precējies. Izšķīros, bija tiesa par uzturlīdzekļu piedzīšanu. Noslēdzām izlīgumu 2019. gadā, vienojoties, ka maksāju ik mēnesi 120 EUR līdz dēla pilngadībai vai pušu materiālā stāvokļa izmaiņām, bet katrā ziņā ne mazāk kā valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru. Ņemot vērā, ka tagad minimālie uzturlīdzekļi ir 150 EUR, vai tos bijusī sieva var pieprasīt, bet, ja var, kāpēc tad vajadzēja izlīgumu? Kāds spēks ir tam izlīgumam, kas tika noslēgts 2019. gadā?

A
atbild:
20. septembrī, 2021

Civillikuma 179. panta piektā daļa paredz, ka minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Savukārt 2013. gada 15. janvāra Ministru kabineta noteikumi Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” 2. punkts nosaka: katra vecāka pienākums ir katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus šādā apmērā: katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas; katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas.

Izlīgumā ir norādīts, ka jums kā bērna tēvam ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus bērna uzturēšanai 120 EUR, bet ne mazāk kā valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru. Tāds nosacījums tiek ietverts tā iemesla dēļ, ka uzturlīdzekļu apmērs var mainīties un bērnam ir jānodrošina vismaz valstī noteiktais minimālais apmērs. Līdz ar to 2019. gadā minimālais uzturlīdzekļu apmērs bija 129 EUR, bērnam no 7 gadu vecuma, sākot no 01.01.21., minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir 150 EUR.

Noslēgtais izlīgums paliek spēkā un ir obligāti izpildāms (tāpat kā tiesas spriedums).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas