E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30958
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Lai piedzītu lielāko uzturlīdzekļu summu, jāvēršas tiesā

J
jautā:
13. novembrī, 2023
Ilze

Sveicināti! Saņemu ar tiesu piespriestos uzturlīdzekļus diviem bērniem. Bērnu tēvs slēpa ienākumus, bet nu apstākļi ir mainījušies, un nākamā sieva ir mirusi, atstājot viņu kopējo nepilngadīgo bērnu. Vēlos saņemt valsts noteiktos 30% no tēva darba algas, nevis 128 eiro, ko maksā UGF. Kā man jārīkojas?

A
atbild:
12. decembrī, 2023

Ja ir tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu, tad nepieciešams vērsties tiesā par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu, lai piedzītu 30% no valstī noteiktās minimālās algas, kas, sākot no 2024. gada 1. janvāra, būs 700 eiro. Attiecīgi minimālo uzturlīdzekļu apmērs pieaugs.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 13. panta 2.2 punkts paredz, ka no fonda izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru nosaka Ministru kabinets. Tas nozīmē, ka UGF maksās noteikto uzturlīdzekļu apmēru, kas ir 107,5 un 128 eiro.

Lai piedzītu starpību starp ar tiesas spriedumu noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru un to summu, ko izmaksā UGF, jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja ar iesniegumu par piespiedu piedziņu.

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 17. pantu uzturlīdzekļu saņēmējam ir jāinformē fonds par apstākļiem, kas var ietekmēt uzturlīdzekļu izmaksu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas