E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31060
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Latvijas sprieduma par uzturlīdzekļu piedziņu izpilde ārvalstīs

J
jautā:
22. novembrī, 2023
Kerija

Sveiki! Esmu mamma meitiņai (viens gads un desmit mēneši). Audzinu bērnu viena, bērna tēvs nav izrādījis vēlmi iesaistīties bērna audzināšanā ne ar klātbūtni, ne finansiāli. Esmu iesniegusi pieteikumu Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā par uzturlīdzekļu piešķiršanu. Bērna tēvs ir izbraucis no valsts un bezkaunīgi izvairās finansiāli atbalstīt bērnu, lai gan alga sasniedz 1500 eiro mēnesī. Kā rīkoties šādā situācijā bērniņa interesēs? Vai par šo faktu jāinformē UGF? Vai tiešām bērnam jāiztiek ar 107 eiro, bet tēvam nepieciešams krietni vairāk nekā 1500 eiro?

A
atbild:
21. decembrī, 2023

Ja bērna vecāks izvairās no bērna uzturēšanas, pastāv iespēja celt prasību par parāda piedziņu Latvijā un prasīt atzīt un izpildīt Latvijas spriedumu ārvalstī (jānorāda, ka Latvijas tiesas spriedumu ne visās valstīs ir iespējams atzīt). Ir jāsaprot, kurā valstī bērna tēvs dzīvo.

Ja bērna tēvs dzīvo citā ES dalībvalstī un ja persona vēlas izpildīt Latvijas tiesas spriedumu par uzturlīdzekļu  piedziņu citā ES dalībvalstī, jo sprieduma izpilde Latvijas teritorijā nav iespējama, ES regulējums, konkrēti, Regula (ES) Nr. 1215/2012 jeb Briseles Ibis regula, paredz, ka Latvijā taisīta sprieduma izpildi var panākt, lūdzot Latvijas tiesai, kura ir taisījusi spriedumu, izdot apliecību, kas kopā ar sprieduma kopiju ir jāiesniedz izpildes dalībvalsts attiecīgajā iestādē (valstī, kurā dzīvo bērna tēvs).

Lai panāktu Latvijā pieņemta nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu izpildi ārvalstī, citā ES dalībvalstī, persona var vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā. Fonda administrācija pārsūtīs personas pieteikumu par Latvijā pieņemtā nolēmuma izpildi ārvalsts centrālajai iestādei, kas veiks nepieciešamās darbības attiecīgajā dalībvalstī, kurā dzīvo bērna tēvs, lai panāktu Latvijas tiesas nolēmuma izpildi.

Iepazīties ar informāciju par tiesu rīcību ES valstīs var Eiropas tiesiskās sadarbības atlantā civillietās.

Informācija par nolēmuma izpildi caur UGF administrāciju ir pieejama šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas