E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2254
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Ienākumu no zemes pārdošanas apliek ar kapitāla pieauguma nodokli

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. aprīlī, 2013
Rihards Zusters

Labdien! 2001.gada 25.janvārī īpaši iegādājos zemi. Tagad gribu pārdot. Esmu fiziska persona. Kādi nodokļi man būs jāmaksā, pārdodot zemi?

A
atbild:
25. aprīlī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārdodot zemi, jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis – 15%. Apliekamais ienākums ir starpība, kāda veidojas, no saņemtās samaksas atņemot zemes iegādes vērtību. Nekustamā īpašuma iegādes vērtība ir tā, par kādu ir nopirkta zeme, tātad pirkuma līgumā norādītā summa. Iegādes vērtībā tiek iekļauti arī izdevumi, kas saistīti ar zemes iegūšanu: valsts nodeva par darījuma noformēšanu; valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā; citi līdzīgi izdevumi.

Likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir paredzēts arī, ka nodoklis nav jāmaksā, ja pārdod lauksaimniecības zemi. Tas noteikts likuma 11.7 pantā (īpaši noteikumi ienākuma noteikšanai no lauksaimniecības uzņēmuma vai lauksaimniecības zemes atsavināšanas). Lai ar nodokli neapliktu ienākumu no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kurš pēc lietošanas mērķa ir lauksaimniecības zeme, ir jābūt visiem šajā normā uzskaitītajiem nosacījumiem.

Lai zemi varētu pārdot, jābūt samaksātam nekustamā īpašuma nodoklim.

Par ienākumu, kas gūts, pārdodot nekustamo īpašumu, Valsts ieņēmumu dienestā jāiesniedz deklarācija par ienākumu no kapitāla pieauguma.

Par nodokļa iespējamo piemērošanu konkrēti Jūsu gadījumā, varat uzzināt Valsts ieņēmumu dienesta klientu centros. VID informatīvais tālrunis 1898.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas