E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22532
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Akcīzes preces – personiskam patēriņam vai komerciālām vajadzībām

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2021
Kaspars

Labdien! Es vēlētos saprast likumu par alkohola ievešanu valstī. Likums noteic, ka fiziskas personas no Eiropas Savienības valstīm drīkst ievest līdz 10 litriem stiprā alkohola un 1 litru no citām valstīm tikai personīgai lietošanai vai kā dāvanu. Mans paziņa no Francijas plāno ceļot uz Latviju, un es viņam vēlos lūgt, lai viņš man atved divus specifiskus konjakus, kurus Latvijā nav iespējams iegādāties un kuri netiek piegādāti uz Latviju. Ja muitnieks viņam jautā, kādam mērķim tiek vesti šie konjaki, tad īsti personīgai lietošanai viņš neved, jo viņš tos ved manai personīgajai lietošanai, un dāvana tā īsti arī nav, jo par šiem konjakiem es viņam vēlos samaksāt naudu (viņam nav jāapmaksā manas vēlmes: konjaki maksā gandrīz 250 eiro). Uz kāda likumīga pamata es drīkstu lūgt atvest šos konjakus un viņš drīkst tos ievest manai personīgajai lietošanai?

A
atbild:
25. februārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Personai, kas ceļo Eiropas Savienības robežās, normatīvajos aktos ir noteiktas atsevišķas preču grupas, kurām ir pārvietošanas un ievedamo apjomu ierobežojumi. 

Ievedot akcīzes preces, kuras iegādātas brīvā apgrozījumā citā Eiropas Savienības dalībvalstī savam patēriņam un par kurām ir samaksāti visi nodokļi attiecīgajā dalībvalstī, ir noteikti apjoma ierobežojumi.

Alkoholiskajiem dzērieniem:

  • ​110 litri alus;
  • 90 litri vīna (t.sk. ne vairāk par 60 litriem dzirkstošā vīna) vai pārējo raudzēto dzērienu;
  • 20 litri starpproduktu (vidēji stiprie dzērieni);
  • 10 litri pārējo alkoholisko dzērienu (stiprie dzērieni).

Saskaņā ar 2004. gada 1. aprīļa Ministru kabineta noteikumiem Nr. 227 “Kārtība, kādā no akcīzes nodokļa atbrīvo akcīzes preces, kuras fiziskā persona ieved savam patēriņam Latvijas Republikā no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm” akcīzes preces no nodokļa neatbrīvo, ja:

  1. akcīzes preces tiek ievestas komerciālām vajadzībām;
  2. dokumenti par akcīzes precēm (piemēram, akcīzes preču iegādes dokumenti, līgumi, pavaddokumenti) vai citas pazīmes liecina, ka tās paredzētas komercdarbībai.

Par akcīzes precēm, kuras neatbrīvo no nodokļa vai kuru ievestais daudzums pārsniedz noteikto, nodokli atbilstoši likumam “Par akcīzes nodokli” maksā attiecīgo preču valdītājs.

Ja persona Latvijā ieved noteiktās preces pieļaujamā apjomā un par tām nodokļi ir samaksāti kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm, tad par precēm vēlreiz nav jāmaksā.

Nodokļu vai nodevu samaksu ir iespējams apliecināt, uzrādot, piemēram, pirkuma čekus, maksājumu kvītis.

Jā, atbilstoši normatīvajam regulējumam minētās preces noteiktā apjomā, nemaksājot nodokļus, persona drīkst ievest tikai savam patēriņam. Normatīvie akti nenoteic, kā persona izlieto savam patēriņam ievesto akcizēto preci. Iestādēm, ko uztur nodokļu maksātāji no valsts budžeta naudas, funkcijās nav noteikts pienākums izsekot katras privātpersonas legāli ievestās akcizētās preces.  

Jebkuras darbības ar alkoholiskajiem dzērieniem [sagatavošana pārstrādei, pārstrāde, ražošana, iepildīšana iepakojumā (fasēšana), marķēšana, uzglabāšana, iekraušana, izkraušana, pārvietošana, pārvadāšana, ievešana, izvešana, izplatīšana, iegāde, realizācija, iznīcināšana u. tml.], kā arī alkoholisko dzērienu reklāmu regulē Alkoholisko dzērienu aprites likums.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 662 “Akcīzes preču aprites kārtība” 8. punktā noteikts aizliegums iegādāties akcīzes preces no personām, kurām nav atbilstošas speciālas atļaujas (licences) komercdarbībai ar akcīzes precēm, izņemot šajos noteikumos noteiktos gadījumus.

Speciālo atļauju (licenci) komercdarbībai ar akcīzes precēm Valsts ieņēmumu dienests izsniedz komercreģistrā reģistrētam komersantam.

Komercdarbība ir saimnieciska darbība, kuru savā vārdā peļņas gūšanas nolūkā veic komersants. Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteic: fiziskās personas darbību uzskata par saimniecisko darbību, ja tā atbilst vismaz vienam no šādiem kritērijiem:

  • darījumu regularitāte un sistemātiskums – trīs un vairāk darījumi gadā vai pieci un vairāk darījumi trijos gados;
  • ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro gadā, izņemot ienākumus no personiskā īpašuma (personiskai lietošanai paredzēto kustamo lietu – mēbeļu, apģērba un citu lietu) atsavināšanas;
  • darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas