E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2252
Lasīšanai: 2 minūtes

Saistībā ar bāriņtiesas locekļa amatu izņēmumu nav

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. aprīlī, 2013
edgars šmitiņš

1. Labdien. 2009.gada 7.aprīlī biju notiesāts pēc Latvijas krimināllikuma 309.panta 4.daļas. Piespriests 4 gadu ilgs nosacītais sods. Godīgi biju atzīmēties pie probācijas dienesta referenta. 2013.gada 17.aprīlī beidzas soda laiks. No 2013.gada 1.aprīļa stājās spēkā grozījumi Latvijas krimināllikumā, par noziedzīgu nodarījumu, kas bija paredzēts LKL 309.panta 4.daļā, tagad ir 309.pants 1.daļa un maksimāli paredzēts sods 1 gads. Interesē jautājums, vai man ir dzēsta sodāmība vai man vajag privātā kārtā griezties tiesā?
2. Strādāju bāriņtiesā par locekļa palīgu, tagad man vajag piedalīties konkursā uz bāriņtiesas locekli, bet likumā ir rakstīts, ka par bāriņtiesas locekli nevar būt persona, kura ir sodīta neatkarīgi no sodāmības dzēšanas. Vai būtu kādi izņēmumi?

A
atbild:
08. maijā, 2013
Zvērinātu advokātu birojs "Rode un Partneri"
Jānis Rozenbergs, zvērināts advokāts

Saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 11.panta 2.punktu "par bāriņtiesas priekšsēdētāju, bāriņtiesas priekšsēdētāja vietnieku vai bāriņtiesas locekli nevar ievēlēt personu, kura ir sodīta par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu (neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas)”. Krimināllikuma 309.panta 4.daļā paredzētais noziedzīgais nodarījums ir tīšs. Līdz ar to domāju, ka šajā gadījumā jautājums par sodāmības dzēšanu vai noņemšanu nav aktuāls. 

Saskaņā ar Krimināllikuma 63.panta trešās daļas 3.punktu nosacīti notiesātas personas par nesodītām atzīstamas pēc gada pēc pārbaudes laika beigām. Ja pārbaudes laiks personai beidzies šī gada 17.aprīlī, tad persona būs atzīstama par nesodītu no 2014.gada 18.aprīļa, bet tas nedos tiesības ieņemt bāriņtiesas locekļa amatu. Manuprāt, izmaiņas Krimināllikumā šo situāciju neietekmē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas