E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22508
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Līdz kādam vecumam audžuģimenei jāīsteno bērna aprūpe

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2021
Jānis

Labdien! Mani sauc Jānis. Viena gada vecumā mani paņēma aizbildniecībā audžuvecāki. Tas bija kā ģimenes bērnunams. Man ir šāds jautājums: vai audžuvecākiem ir tiesības mani izlikt uz ielas un neļaut tur dzīvot? Neskatoties uz to, vai esmu pilngadīgs vai ne. Paldies! Būšu pateicīgs par jebkādu informāciju. Arī tad, ja jūs nenodarbojaties ar šāda veida jautājumiem, vai jūs varētu ieteikt, kur man vērsties, kādu juristu?

A
atbild:
05. maijā, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Diemžēl jautājums nesatur detalizētu situācijas aprakstu (audžuģimenes motīvus, kāpēc personu lūdz meklēt sev citu dzīvesvietu – vai persona ir sasniegusi pilngadību utt.).

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 42. panta pirmo daļu ārpusģimenes aprūpi izbeidz, kad bērna vecāku ģimenē tiek nodrošināti labvēlīgi apstākļi bērna attīstībai vai arī viņš ir sasniedzis 18 gadu vecumu. Ilgāka bērna atstāšana aprūpes iestādē, pie aizbildņa vai audžuģimenē pieļaujama līdz mācību gada beigām, ja bērns turpina mācības.

Tātad ārpusģimenes aprūpi izbeidz, ja bērns ir sasniedzis 18 gadu vecumu. Ja gadā, kurā bērns sasniedz pilngadību, bērns turpina iegūt izglītību, viņš var palikt audžuģimenē līdz attiecīgā mācību gada beigām.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 43. panta pirmā daļa nosaka: izbeidzoties aizbildnībai, beidzoties bērna aprūpei audžuģimenē vai bērnu aprūpes iestādē, pašvaldība atbilstoši likumam “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” nodrošina bāreni vai bērnu, kurš bija atstāts bez vecāku gādības, ar dzīvojamo platību un saskaņā ar Ministru kabineta noteiktajām sociālajām garantijām sniedz citu palīdzību arī pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas.

Par tiesībām uz pašvaldības dzīvojamo platību var izlasīt portālā publicētajā atbildē šeit.

Ja bērns nav sasniedzis pilngadību un audžuģimene bērnu vēlas izlikt uz ielas vai radušās citas domstarpības viņu attiecībās, tad bērns var vērsties pēc palīdzības bāriņtiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas