E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11278
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības uz pašvaldības īres dzīvokli bārenim ir līdz 24 gadu vecumam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2017
Ināra

Bērns bārenis tika uzņemts uzskaitē atbilstoši likumam „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” (turpmāk – Likums). 2014. gada jūlijā Likums tika grozīts. Līdz grozījumiem bārenim jau bija 24 gadi, un līdz šim laikam bērnam netika piedāvāts īrēt dzīvokli dažādu iemeslu dēļ, tostarp amatpersonas bezdarbības dēļ. Vai pašvaldībai tagad ir tiesības piedāvāt bērnam izīrēt dzīvojamo telpu?

A
atbild:
03. februārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” arī līdz grozījumiem, kas stājās spēkā 2014. gada 27. jūlijā, noteica un joprojām nosaka, ka pašvaldība ir tiesīga izīrēt tai piederošu vai tās nomātu dzīvojamo telpu vienīgi šajā likumā noteiktajām personām.

Tagad šajā likumā ar grozījumiem ir precizēts, ka tiesības uz nodrošinājumu ar pašvaldības dzīvojamo telpu bērni bāreņi vai bērni, kuri palikuši bez vecāku gādības, iegūst, sasniedzot pilngadību, un saglabā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.

24 gadu vecums likumā ir iekļauts atbilstoši Bērnu tiesību aizsardzības likumā definētajam.

Sociālo palīdzību jaunietis var prasīt tās pašvaldības sociālajā dienestā, kuras bāriņtiesa ir pieņēmusi lēmumu par ārpusģimenes aprūpi.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 43. pants (Palīdzības sniegšana pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanas) nosaka:

(1) Izbeidzoties aizbildnībai, beidzoties bērna aprūpei audžuģimenē vai bērnu aprūpes iestādē, pašvaldība atbilstoši likumam “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” nodrošina bāreni vai bērnu, kurš bija atstāts bez vecāku gādības, ar dzīvojamo platību un saskaņā ar Ministru kabineta noteiktajām sociālajām garantijām sniedz citu palīdzību arī pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas.

(2) Tiesības uz neizmantotajām sociālajām garantijām personai saglabājas ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.

Šī norma Bērnu tiesību aizsardzības likumā nav mainīta. Tā skaidri nosaka, ka sociālās garantijas bārenim saglabājas līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, arī dzīvokļa īres tiesības ir sociālā garantija.

Vēl jāpiebilst, ka bērnam bārenim pēc pilngadības sasniegšanas tiek sniegts arī finansiāls atbalsts, kas paredzēts Ministru kabineta noteikumos Nr. 857 par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās.

Ja cilvēkam ir finansiālas problēmas, tad viņam ir tiesības uz jebkuram iedzīvotājam  paredzēto pašvaldības sociālo atbalstu trūcīgajiem un maznodrošinātajiem, tostarp uz pašvaldības dzīvokļa pabalstu.  Šāda iespējamā palīdzība pēc 24 gadu vecuma sasniegšanas nav saistīta ar bāreņa statusu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas