E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22495
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Vai mājas apsaimniekošanas maksu var palielināt bez dzīvokļu īpašnieku piekrišanas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2021
Aigars

Labdien! Vai daudzdzīvokļu mājas apsaimniekotājs, ar kuru ir noslēgts līgums par apsaimniekošanas maksu, var paaugstināt apsaimniekošanas maksu bez īpašnieku aptaujas un piekrišanas? Ir noslēgts beztermiņa līgums.

A
atbild:
12. februārī, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Māju apsaimniekošanas tiesiskais regulējums ir atšķirīgs tām ēkām, kuras dzīvokļu īpašnieki ir pārņēmuši savā valdījumā, un tām, kuras joprojām ir pašvaldības pārvaldībā.

Pirmajās, kā nosaka Dzīvokļa īpašuma likums, par apsaimniekošanas maksu pilnībā lemj paši dzīvokļu īpašnieki – vai nu kopsapulcē, vai aptaujas veidā.

Svarīgi arī, kas ir noteikts noslēgtajā līgumā ar daudzdzīvokļu mājas apsaimniekotāju. Iespējams, tur paredzēta apsaimniekošanas maksas paaugstināšana konkrētu apstākļu dēļ, piemēram, ja valstī tiek paaugstināta minimālā alga. Iespējams, līgumā ir noteikts termiņš, cik ilgā laikā apsaimniekotāja paziņojums par apsaimniekošanas maksas palielināšanu stājas spēkā.

Otrajā gadījumā daudzdzīvokļu mājās, kuras īpašnieki nav pārņēmuši valdījumā, apsaimniekošanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 408 “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi”.

Saskaņā ar šo noteikumu 2. punktu pārvaldnieks tāmē nosaka

  • maksājumu par pārvaldīšanas pakalpojumu, kas ietver:
  1. obligātos izdevumus;
  2. maksu par dzīvokļu īpašniekiem sniegto pakalpojumu viņu privātīpašuma pārvaldīšanā;
  • maksājumu par turpmākajos periodos obligāto pārvaldīšanas darbību ietvaros veicamo dzīvojamās mājas remontu, atjaunošanu vai pārbūvi.

Obligātos izdevumus ietver katras pārvaldnieka pārvaldītās dzīvojamās mājas tāmē, atsevišķi norādot katra pakalpojuma cenu, kā arī pakalpojuma tiešās izmaksas. Tāmes pozīcijās ietverto izdevumu aprēķināšanas kārtību nosaka pārvaldnieks.

LV portāls par šo apsaimniekošanas kārtību rakstīja skaidrojumā “Jauna kārtība dzīvojamo māju pārvaldīšanas aprēķiniem”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas