E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22434
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Vai var iegūt īpašumā pašvaldības iznomāto zemi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2021
A. Rancova

Publiskas personas nekustamā īpašuma atsavināšanu var ierosināt persona, kurai Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā noteiktajā kārtībā ir izbeigtas zemes lietošanas tiesības un ar kuru pašvaldība ir noslēgusi zemes nomas līgumu, ja šī persona vēlas nopirkt zemi, kas bijusi tās lietošanā un par ko ir noslēgts zemes nomas līgums. Tas noteikts Publiskas personas mantas atsavināšanas likumā. Vai saskaņā ar šo likumu ir iespējams zemi (4 ha) izpirkt? Ja nemaldos, nomas maksu arī atskaita no pārdošanas cenas, jo zeme netika laikus izpirkta par sertifikātiem. Nomājam zemi jau 20 gadus, balstoties uz likumu “Par zemes privatizāciju lauku apvidos”. Šajā pantā noteiktajā kārtībā neapbūvētu pašvaldības lauksaimniecības zemi var nodot nomā ar izpirkuma tiesībām. Vai ir iespējams, ka jauns līgums netika noslēgts? Vai var piemērot šo likuma normu, lai izpirktu zemi par kadastrālo cenu un no pamatsummas atskaitītu nomas izdevumus?

A
atbild:
10. februārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par zemes privatizāciju lauku apvidos" 36.1 pants paredz, ka no 2018. gada 1. janvāra pašvaldības, kuru īpašumā ir neapbūvēta lauksaimniecības zeme, to var nodot nomā ar izpirkuma tiesībām uz laiku līdz 12 gadiem fiziskām personām, kurām nepieder lauksaimniecības zeme. Informācija par pašvaldības piedāvāto lauksaimniecības zemi nomai ar izpirkuma tiesībām jāpublicē pašvaldības tīmekļvietnē.

Sākot ar nomas līguma ceturto gadu, nomniekam ir tiesības nomāto lauksaimniecības zemi izpirkt, ja viņam nav nomas maksas parāda un īpašumā nav arī lauksaimniecības zemes, kas iegūta, nomājot zemi ar izpirkuma tiesībām. Samaksātā nomas maksa tiek ieskaitīta izpirkuma cenā.

Nomātās lauksaimniecības zemes izpirkuma brīdī nomniekam jāatbilst likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” noteiktajiem nosacījumiem.

Publiskas personas nekustamā īpašuma atsavināšanu var ierosināt persona, kurai Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā noteiktajā kārtībā ir izbeigtas zemes lietošanas tiesības un ar kuru pašvaldība ir noslēgusi zemes nomas līgumu, ja šī persona vēlas nopirkt zemi, kas bijusi tās lietošanā un par ko ir noslēgts zemes nomas līgums. Tas noteikts Publiskas personas mantas atsavināšanas likumā.

Jums jāvēršas pašvaldībā ar rakstisku iesniegumu par nekustamā īpašuma atsavināšanas ierosināšanu. Pašvaldībai būs pienākums sniegt rakstisku atbildi, vai tas ir iespējams un kādā kārtībā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas