E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25702
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Valsts nodevas samaksas kritēriji

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2022
Jeļena

Я обратилась с иском в административный суд. У меня нет справки малообеспеченного лица, но у меня плохое материальное положение. Я просила суд освободить меня от уплаты пошлины. У меня декларированы два места жительства: в Латвии и за границей. Должна ли я предоставлять суду сведения о моем материальном положении за границей (не в Латвии) и какими документами нужно это подтверждать?

Es ar prasību vērsos administratīvajā tiesā. Man nav maznodrošinātā statusa, bet man ir slikts materiālais stāvoklis. Lūdzu tiesu atbrīvot mani no nodevas maksāšanas. Man ir divas deklarētās dzīvesvietas: viena Latvijā, otra ārzemēs. Vai man tiesai jāiesniedz izziņa par savu materiālo stāvokli ārzemēs, un ar kādiem dokumentiem to varu apliecināt?

A
atbild:
30. maijā, 2022
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Administratīvā procesa likuma, turpmāk – APL, 128. panta trešajai daļai tiesa (tiesnesis) pēc fiziskās personas lūguma, ievērojot tās mantisko stāvokli, var pilnīgi vai daļēji atbrīvot personu no valsts nodevas samaksas. Tiesa (tiesnesis), pieņemot lēmumu, ņem vērā to, vai šīs personas iesniegtos citus pieteikumus, sūdzības un lūgumus administratīvajai tiesai pēdējo triju gadu laikā vairākkārt atteikts pieņemt, atteikts izskatīt, tie atstāti bez izskatīšanas vai noraidīti.

Personai ir iespēja pašvaldības sociālajā dienestā iesniegt pieteikumu trūcīgas ģimenes (personas) statusa piešķiršanai vai maznodrošinātās ģimenes (personas) statusa piešķiršanai un saņemt šī statusa apliecinošu izziņu, kas būtu kā pierādījums personas mantiskā stāvokļa izvērtēšanai tiesā.

Papildus persona var iesniegt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras izziņu, kas satur informāciju par personai aprēķinātajām valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām, apdrošināšanas periodiem un iemaksu veicējiem. Persona var izvēlēties periodu, par kuru izziņu saņemt. Informācija pieejama par periodu, sākot no 1996. gada.

Ja norādītās izziņas kādu iemeslu dēļ nav iespējams saņemt, persona var lūgt tiesu pieprasīt no iestādēm nepieciešamās izziņas mantiskā stāvokļa apliecināšanai.

Līdzīgi kā Latvijā Republikā izziņas par personas materiālo stāvokli pēc nepieciešamības var prasīt arī ārvalsts iestādēm, kuru funkcijas ir iedzīvotāju nodrošinātu sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības sniegšana un sociālo pakalpojumu administrēšana.

Par lēmumu, ar kuru ir atteikts samazināt valsts nodevas apmēru vai atbrīvot no valsts nodevas samaksas, privātpersona, uz kuru tas attiecas, var iesniegt blakus sūdzību saskaņā ar APL 129. pantu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas