E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22433
Lasīšanai: 3 minūtes
1
22
1
22

Bērna kopšanas atvaļinājuma ilgums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2021
Ilze

Labdien! Ar kuru grūtniecības mēnesi sieviete dodas bērna kopšanas atvaļinājumā? Vai sieviete pēc dzemdībām var ātrāk atgriezties darbā?

A
atbild:
15. februārī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma regulējums ir noteikts Darba likuma 154. pantā:

  1. Grūtniecības atvaļinājumu (56 kalendāra dienas) un dzemdību atvaļinājumu (56 kalendāra) dienas aprēķina kopā un piešķir 112 kalendāra dienas neatkarīgi no tā, cik grūtniecības atvaļinājuma dienas izmantotas līdz dzemdībām.
  2. Sievietei, kurai sakarā ar grūtniecību medicīniskā aprūpe uzsākta ārstnieciski profilaktiskajā iestādē līdz 12. grūtniecības nedēļai un turpināta visu grūtniecības laiku, piešķir 14 dienas ilgu papildatvaļinājumu, pievienojot to grūtniecības atvaļinājumam un aprēķinot kopā 70 kalendāra dienas.
  3. Grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību sarežģījumu dēļ, kā arī tad, ja dzimuši divi vai vairāki bērni, sievietei piešķir 14 dienas ilgu papildatvaļinājumu, pievienojot to dzemdību atvaļinājumam un aprēķinot kopā 70 kalendāra dienas.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra piešķir maternitātes pabalstu un to izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām.

Pirmā daļa tiek maksāta par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām. Pabalstu par 70 kalendārajām dienām maksā topošajai mātei, kurai sakarā ar grūtniecību medicīniskā aprūpe ārstnieciski profilaktiskajā iestādē uzsākta līdz 12. grūtniecības nedēļai un turpināta visu grūtniecības laiku.

Otro daļu – par 56 vai 70 kalendāra dienām – maksā pēc bērna piedzimšanas. Pabalstu par 70 dienām var saņemt, ja grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā mātei ir bijuši veselības sarežģījumi; piedzimuši divi vai vairāki mazuļi.

Pēc dzemdību atvaļinājuma, kad mazulim jau ir divi mēneši, darba devējs uz darbinieces iesnieguma pamata piešķir bērna kopšanas atvaļinājumu. Tā maksimālais laiks ir 1,5 gadi.

Darba likums dod tiesības bērna kopšanas atvaļinājumu izmantot pa daļām līdz bērna 8 gadu vecumam, kā arī atgriezties darbā ātrāk, ja, piemēram, ir pieprasīts 1,5 gadus ilgs bērna kopšanas atvaļinājums. Pamatojoties uz Darba likuma 156. panta piekto daļu, bērna kopšanas atvaļinājuma pārtraukšana pirms piešķirtā atvaļinājuma termiņa beigām īstenojama darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajā kārtībā vai pamatojoties uz darba devēja un darbinieka vienošanos. Darbiniekam ir tiesības atgriezties darbā, paziņojot par to darba devējam ne mazāk kā divas nedēļas iepriekš, ja objektīvu apstākļu dēļ zudis pamats turpmākai bērna kopšanai.

Labs saturs
22
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas